KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Vladimír Hanáček: Největší problém v zemědělství je sucho
Zpět

Vladimír Hanáček: Největší problém v zemědělství je sucho

Přidáno 2. 3. 2016
Ilustrační foto
Právě dokončujete doktorát z politologie a zároveň děláte asistenta poslance Marianu Jurečkovi. Jak jste se k tomuto oboru dostal?

Už od školních let jsem se zajímal o soudobé dějiny, politiku a veřejné dění. Bylo přirozené, že když jsem po maturitě volil vysokou školu, zamířil jsem na filozofickou fakultu. Cílem politologie je často živelné a těžko uchopitelné politické dění podrobit racionálnímu zkoumání na základě určitých konceptů. Osvojit si je teoreticky je jedna věc a druhá pak uvést do praxe. Proto mě lákalo o politice nejen přemýšlet, ale i přímo se na ní podílet. Začal jsem se angažovat v KDU-ČSL, jejíž hodnoty jsou mi blízké, a dnes jsem rád, že mohu teoretické znalosti konfrontovat s praktickými zkušenostmi a ještě je jako vyučující i předávat studentům.

Vzhledem k tomu, že pracujete pro ministra zemědělství (sic jako asistent poslance v Poslanecké sněmovně), co vnímáte jako současný největší problém v zemědělství?

Aktuálně největší problém v zemědělství je nepochybně sucho a jeho následky pro zemědělce a jejich hospodaření. Ministerstvo zemědělství se snaží svou dotační politikou a zároveň činností svých příspěvkových organizací přispívat k opatřením, která krátkodobě kompenzují ztráty, ale zároveň i těch s dlouhodobým významem. Jako příklad bych uvedl opatření k posílení retence vody v krajině podporou výstavby nových rybníků, mokřadů atd.

Kandidujete do krajského zastupitelstva na desáté pozici za KDU-ČSL. Čemu byste se chtěl v krajském zastupitelstvu konkrétně věnovat a co případně konkrétně prosadit?

Jako člověk mladšího věku bych se chtěl zaměřit na problematiku pracovních příležitostí a volnočasového vyžití mladých. Především aby mladí neodcházeli za prací do větších měst a zůstávali v regionu, kde se narodili. Musí tu ale mít práci, podmínky k bydlení a dostupnost služeb. Pokud lidé zůstanou v regionu, může se jim zde dostat i bohatého společenského vyžití. A kraj tomuto může významně přispět, ať už například podporou různých forem pracovních úvazků ve svých institucích a příspěvkových organizacích, zajištěním rozsahu základních služeb, investičními pobídkami i dotační a grantovou politikou směrem k podpoře společenského života v městech a obcích.

A na závěr odhlédněme od politiky, jaké jsou Vaše koníčky a co děláte ve volném čase, když se nevěnujete své práci a politice?

Moje práce mi zabírá hodně času, ale je mi tak trochu i koníčkem, neboť mi umožňuje se pravidelně scházet s přáteli, s nimiž si vždy rád popovídám. A pokud potřebuji aktivně relaxovat, rád vyjíždím na kole do jihočeské krajiny a spojuji tak příjemné s užitečným. Když je příležitost, rád si též zazpívám lidové písničky, hlavně ty naše jihočeské. 

 

Přiložené dokumenty: