KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Vladimír Hanáček: Mít či nemít děti aneb kdo je trestán
Zpět

Vladimír Hanáček: Mít či nemít děti aneb kdo je trestán

Přidáno 22. 2. 2016
Ilustrační foto
 Návrh na zavedení systému slev na odvodech na sociální pojištění podle počtu dětí, navržený KDU-ČSL a přijatý i ministryní práce a sociální věcí Michaelou Marksovou, je kritizován nejen posledním koaličním partnerem, Babišovým hnutím ANO, ale i řadou diskutujících na webech a sociálních sítích, jako diskriminační vůči lidem, kteří například nemohou mít děti. 

 Je však namístě si položit otázku, jestli princip zohlednění počtu vychovávaných dětí při výměru výše odvodu na sociální pojištění není naopak krokem omezení diskriminace, která nastává, pokud tyto dvě záležitosti jsou od sebe striktně odděleny. Tzn. pokud člověk vychovává děti a má s jejich obživou spojeny nemalé náklady, odvádí stejně na sociálním pojištění jako člověk, který děti nevychovává. A v takovém případě je lhostejno, zda děti nemá proto, že je z objektivních důvodů mít nemůže, a nebo je mít nechce. Ve finále mu totiž náklady tak jako tak nevznikají. Naopak ten, komu je dáno děti mít, má životní náklady nepoměrně větší a navíc jeho děti budou později odvádět do systému na výplatu důchodů svým rodičům i lidem, kteří děti neměli.

Výše uvedený návrh tedy nesměřuje k zavedení diskriminace bezdětných lidí, ale naopak odstranění diskriminace lidí, kteří děti mají. Nejde o to hodnotit, zda je či není správné děti mít, nejde o to vynucovat si takto vyšší porodnost, jak často někteří namítají. Jde pouze o to netrestat lidi za to, že mají děti. Lidé, kteří vychovávají další generace a tedy i plátce daní, si zaslouží podporu. A my, kteří (zatím) děti nemáme, bychom jim jí měli poskytnout.

Mgr. Vladimír Hanáček, okresní předseda KDU-ČSL ve Strakonicích a předseda Mladých lidovců

 

Přiložené dokumenty: