KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Vladimír Hanáček: Migrace a krizové řízení kraje

Vladimír Hanáček: Migrace a krizové řízení kraje

Přidáno 15. 2. 2016
 Spekulace o uzavření hranic mezi Německem a Rakouskem vyvolává obavy, aby migranti nezačali tyto uzavřené hranice „obcházet“ přes ČR. Jakkoliv je to nepříliš pravděpodobné, s očekáváním posilující migrační vlny je třeba počítat se vznikem krizových situací. Kraj má na rozdíl od státních orgánů v oblasti krizového řízení pouze taktickou kompetenci. Ta je však velmi zásadní, poněvadž znamená konkrétní úkony zajištění operačního řízení jednotlivých složek v krizových situacích.

Jihočeský kraj má zpracovanou komplexní krizovou plánovací dokumentaci a krizový plán kraje, avšak je namístě se ptát, zda je zajištěno jeho konkrétní naplnění v rámci nenadálých událostí, které však lze obecně předpokládat. To vyžaduje funkční informační systém, jeho technologické zajištění a hlavně neustálou aktualizaci a vyhodnocování dosavadního vývoje. Chce se mi věřit, že Jihočeský kraj takový systém funkční má a monitoring uvedených tendencí provádí. Průměrný občan ovšem o této věci nemá ani základní informace. Nelze se pak divit, že vzniká prostor pro šíření fám a nepodložených domněnek, posilujících strach a paniku ve společnosti. Občan nemusí mít obsáhlé informace, ale musí si být jist, že jeho bezpečnost je příslušnými veřejnými orgány zajištěna.

Autorem článku je politolog Mgr. Vladimír Hanáček

Přiložené dokumenty: