KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Stanislav Hava: Kudy kam s odpady ve Vimperku
Zpět

Stanislav Hava: Kudy kam s odpady ve Vimperku

Přidáno 23. 2. 2016
Ilustrační foto
 Odpad je problém každého z nás i celé planety. S odpadem se setkáváme v domácnosti, na dovolené, v práci – je prostě součástí našeho života. Obyvatel každého města, každé obce by měl produkovat odpadu co nejméně a zároveň je povinen odpad třídit a obec by mu měla poskytnout potřebný servis. Legislativa říká, že obec je povinna zajistit místa pro odkládání veškerého komunálního odpadu produkovaného jejími občany a stejně tak zajistit místa pro oddělené soustřeďování složek komunálního odpadu, minimálně nebezpečných odpadů, papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Dále je obec odpovědná za nakládání s odpady až do doby jejich využití nebo odstranění. Jak se tato povinnost daří plnit ve Vimperku? 
 Dovolím si konstatovat, že město Vimperk si vede v oblasti odpadů velmi dobře - je vlastníkem skládky komunálních odpadů, od roku 2006 je ve městě otevřen nový sběrný dvůr, od roku 2011 je k dispozici kompostárna s kapacitou 1 700 tun. Ve městě funguje moderní dotřiďovací linka, kterou provozuje soukromá společnost. Systém odpadového hospodářství provozně zajišťuje na vysoké úrovni společnost Městské služby s.r.o., jejímž vlastníkem je Město Vimperk. Kladně ovlivňují odpadové hospodářství města svým odpovědným přístupem občané a tak Vimperk byl v roce 2011 vyhodnocen jako město s nejlepším odpadovým hospodářstvím v České republice a v posledních letech vždy patřil k nejlépe třídícím městům v Jihočeském kraji. Podstatná je též informace, že zajištění odpadového hospodářství pro občany je ekonomicky soběstačné a město na něj z rozpočtu nedoplácí.

Na první pohled bychom mohli být spokojeni, ale možná jsme „jednooký mezi slepými králem“. V budoucnosti nás čeká řada úkolů. Musíme ještě vylepšit třídění odpadů, včetně bioodpadů, protože to je cesta jak snížit poměrně značné množství odpadů, které zatím končí na skládce. Zároveň je to účinný způsob, jak snížit finanční náklady na odpady. Budeme se muset začít zabývat myšlenkou, jak dál budeme nakládat s nevytříděnými odpady po roce 2024, kdy se připravuje legislativní zákaz skládkování. Dokážeme sami odpad energeticky využít nebo vybudujeme na skládce překládací stanici a odpad budeme předávat do cizího zařízení? Neexistují i jiné možnosti? Při hledání odpovědí na takto zásadní otázky bychom rádi postupovali v souladu s celostátní a následně krajskou koncepcí, která však v těchto zásadních otázkách obcím nepomáhá a rok 2024 je daleko jen zdánlivě.

Stanislav Hlava (KDU-ČSL), radní města a ředitel městských lesů Vimperk

 

Přiložené dokumenty: