KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Rozhovor s lídrem KDU-ČSL Jihočeského kraje Mgr. Zdeňkem Dvořákem
Zpět

Rozhovor s lídrem KDU-ČSL Jihočeského kraje Mgr. Zdeňkem Dvořákem

Přidáno 4. 9. 2012
Ilustrační foto

Pane řediteli, stál jste u zrodu biskupského gymnázia v Českých Budějovicích a jste jeho ředitelem již 21 let. Jak se za tu dobu změnily podmínky ve školství?

            Dnes už je dostatek kvalitních učitelů jazyků a výpočetní techniky, což byl po revoluci problém. Zase nás však trápí experimenty se státní maturitou. Ale to je na dlouhé povídání.

Co Vás vedlo k volbě učitelského povolání?

Pocházím z učitelské rodiny. Otec, strýc, bratr i sestra jsou učitelé, dokonce i moje žena je učitelkou. Když se sejde celá rodina, je to jako pedagogická rada.

Když jste byl požádán stát se lídrem jihočeské kandidátky KDU-ČSL, bylo to snadné rozhodování?

            Jistěže nebylo! Ale současná situace ve společnosti mne, stejně jako každého slušného člověka nenechává klidným. Korupce a miliardové úniky z veřejného rozpočtu na straně jedné a utahování opasků poctivých pracujících na druhé straně. K vítězství zla stačí, aby slušní lidé nedělali nic. To je také naše heslo – Slušnost i v politice!

Jaké jsou podle Vás největší problémy Jihočechů?

V současné době vnímám jako velký problém sociální jistoty, zejména nezaměstnanost. Považuji za nutné nastavit školství tak, aby se mladí lidé prosadili na evropském trhu práce. To předpokládá jazykovou vybavenost u všech profesí, znalost práce na PC a řidičský průkaz.

Jihočechy trápí také lichva a hazard. Na to jsou dva léky: Legislativní omezení, tak aby stát chránil v tomto směru své občany a zvýšení finanční gramotnosti obyvatel.

Co chcete se svým týmem v zastupitelstvu prosadit především?

Musíme především zajistit kvalitní a dostupné školství, dopravní obslužnost pro každého občana kraje ať už prostřednictvím dopravců, tak i opravami, údržbou a investicemi do dopravních staveb. Dále chceme zajistit kvalitní služby, které poskytují zdravotnická, sociální a kulturní zařízení ve vlastnictví Jihočeského kraje.

            Chceme narovnat oprávněně kritizované čerpání evropských dotací. Veškeré zakázky financované krajem budou zcela transparentní, budou pod veřejnou kontrolou a nebudou připravovány jenom pro vybrané uchazeče.

Jak se stavíte k otázce dostavby jaderné elektrárny Temelín?

Tady se nabízí možnost kompenzace. Musíme vycházet z toho, že investorem případné dostavby bude zřejmě ČEZ.  Znamená to tedy v první fázi jednat s firmou ČEZ a mít informace o přípravě této investice, o zadání této zakázky apod. a pokusit se již v této fázi sladit potřeby a požadavy investora s požadavky a potřebami kraje. Výstavba si vyžádá nemalé investice nejen v samotné JE Temelín, ale také do dopravní infrastruktry, ubytování (bydlení) a ostatních služeb ať už v procesu výstavby tak následně provozu dvou nových bloků. Další možnosti spolupráce se jistě najdou i v oblasti vzdělávání pracovníků a dodavatelských služeb.

Jihočeský kraj je poměrně rozlehlý, jak je to u Vás se zajištěním zdravotnické péče?

Jihočeský kraj je stoprocentním akcionářem všech nemocnic na území kraje. On je tedy zodpovědný za kvalitu a rozsah poskytovaných služeb. Neuvažujeme o žádné privatizaci nemocnic, kraj musí být nadále vlastníkem těchto zařízení. V managementu a ve správních orgánech těchto zdravotnických zařízení musí být schopní odborníci a ne pouze reprezentanti ať už politických stran, nebo pochybných zájmových skupin. Jen tak zvýšíme kvalitu a dostupnost zdravotnické péče.