KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Ostudou kraje je rozdělování peněz
Zpět

Ostudou kraje je rozdělování peněz

Přidáno 10. 9. 2012
Ilustrační foto

MF DNES startuje sérii rozhovorů s kandidáty na hejtmana. Zdeněk Dvořák z KDU-ČSL odhaduje, že by jeho strana mohla získat 7 až 8 procent hlasů.

 

ČESKÉ BUDĚJOVICE Ředitel budějovického Biskupského gymnázia Zdeněk Dvořák je jedničkou KDU-ČSL do říjnových krajských voleb. Podle srpnového průzkumu agentury ppm factum pro Český rozhlas se ale křesťanští demokraté jen těsně přehoupli přes hranici volitelnosti. V minulých volbách získali 6,95 procenta hlasů, což jim vyneslo v pětapadesátičlenném zastupitelstvu čtyři křesla.

            „Podle ppm factum jsme dosáhli 5,1 procenta hlasů, ale společnost STEM nám v červenci přisoudila 9,3 procenta. Můj odhad je, že dostaneme 7 až 8 procent hlasů,“ říká kandidát na hejtmana Zdeněk Dvořák.

 


* Berete volební průzkumy vážně?

 

            Průzkumy nepřeceňuji, ale ani nepodceňuji. Je to orientační věc. Ovšem, pokud už je to na hraně, musíme se zamyslet, jak pokračovat dál před volbami.

 

* Jak vypadá vaše předvolební kampaň a kolik bude stát?

 

            Objíždím všechna okresní i další větší města. Moc peněz nemáme, protože jsme v posledních parlamentních volbách neuspěli. Část kampaně si proto hradíme sami a řádově to budou spíš statisíce, miliony rozhodně ne.

 

* Které strany pokládáte za své největší soupeře?

 

            Je to TOP 09. Po jejím vzniku do ní odešla část členů KDU-ČSL a s nimi logicky odešla část voličů.

 

* Odkud své voliče doplníte?

 

            Naše strana je zajímavá i pro některé voliče, kteří uvažují o Jihočeších 2012 či o sociální demokracii. A protože spousta lidí je otrávená z politiky, z korupcí i kauz, které se propírají denně v médiích, je šance, že se k nám vrátí i voliči, kteří nás volili tradičně a v parlamentních volbách nám hlas nedali.

 

* A nebude to spíš tak, že voliči otrávení politikou už k urnám vůbec nepřijdou?

 

            To je těžké odhadnout. Ale já bych si přál, aby přišlo hodně lidí, protože to je potom skutečně reprezentační vzorek z hlediska prezentace názoru společnosti, co si lidé myslí a co si přejí.

 

* S kým si dovedete představit koalici?

 

            Programově jsou nám nejblíže TOP 09/STAN a Jihočeši 2012, jež stojí na pravé straně politického spektra a stejně jako my se ostře vymezují proti současné vládnoucí koalici ČSSD a ODS. Ale uvidíme, jaké karty rozdají voliči. Jediný, s kým do koalice určitě nepůjdeme, je KSČM.

 

* Co je vaší prioritou při sestavování případné koalice?

 

            Naším pilířem je protikorupční výzva. Řekli jsme jasně, že ti, co půjdou do politiky, zveřejní své majetkové přiznání, aby lidé věděli, s čím tam jdou, a po skončení volebního období znovu uveřejní majetkové přiznání, aby lidé věděli, s čím odcházejí. A pokud s tím chceme prorazit, musíme začít u sebe.

 

* Můžete říct něco o lidech, kteří vám na kandidátce kryjí záda?

 

            Je na ní řada nových tváří, jsou tam mladí lidé i ženy. První tři lidé za mnou jsou starostové. Jsou to lidé, kteří se osvědčili v komunální politice, mají podporu obyvatel a získali si jejich důvěru. V první desítce jsou čtyři starostové, respektive jedna starostka, a ještě jeden místostarosta.

 

* Co považujete za největší ostudu kraje?

 

            Pro mě je to Regionální operační program Jihozápad, rozdělování peněz z Evropské unie. Je to bohužel velká kauza a hodně se o tom mluví. Přineslo to nejistotu do obcí, a to i do těch, které s projektem uspěly a teď neví, zda jim bude proplacen, nebo ne.

 

* Ale jihočeští politici se tváří, že tohle moc ovlivnit nemohou...

 

            Nevím, do jaké míry to kraj ovlivnit může. Ale domnívám se, že kraj měl nastavit taková pravidla, aby to bylo uhlídatelné. Je to velký balík peněz, zahrnuje asi 240 projektů a uhlídat to je těžké. Ale měla to být priorita kraje.

 

* A největší chlouba kraje?

 

            Myslím si, že chloubou kraje jsou nemocnice, které jsou velmi dobře hodnocené jako celek a daří se jim poskytovat zdravotní péči na vysoké úrovni a zároveň hospodařit bez dluhů.

 

* Přemýšlel jste o tom, co bude platit na voliče?

 

            Jsem přesvědčený, že došlo k posunu myšlení voličů. Že se nebudou dívat na líbivá hesla a nebudou je zajímat krásné programy, ale bude je zajímat, jak člověk doposud pracoval. Co je za ním, co dokázal a zda mohou předpokládat, že bude poctivě a pilně pracovat i v politice. Pokud se to stane, dojde i v politice k posunu k lepšímu.

 

* Jaký by měl být kraj za čtyři roky pod vaším vedením?

 

            Přál bych si, aby lidé řekli, že můžou věřit politikům a politice, kterou děláme. A aby peníze, které budou čerpány z Evropské unie, byly vyčerpány všechny, které jsou k dispozici, a také aby byly proplaceny.

  

VIZITKA Zdeněk Dvořák (58) Kandidát KDU-ČSL na hejtmana v říjnových krajských volbách. Od roku 1991 je ředitelem Biskupského gymnázia J. N. Neumanna v Českých Budějovicích. Pochází z učitelské rodiny, absolvoval Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích. Dvanáct let působil jako učitel na středním odborném učilišti. V roce 1990 byl nominován Občanským fórem na funkci vedoucího odboru školství Jihočeského KNV. Dlouhá léta je členem školské subkomise při České biskupské konferenci. V roce 2004 byl zvolen předsedou Asociace církevních gymnázií České republiky. V roce 2009 mu hejtman udělil stříbrnou pamětní medaili kraje za aktivní činnost v rámci česko-rakouské spolupráce. Žije v Dubném u Budějovic. Je ženatý, rád cestuje, s manželkou navštívil mimo jiné USA, Čínu, Izrael, Kanadu, Japonsko, Tanzanii, Keňu a Zanzibar.

 8.9.2012    Mladá fronta DNES    Strana 3    Jižní Čechy

    Ludmila Mlsová