KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Vyzýváme vítěze voleb k jednání, měsíc od voleb nedošlo k žádnému posunu

Vyzýváme vítěze voleb k jednání, měsíc od voleb nedošlo k žádnému posunu

Přidáno 22. 11. 2017
Poslanecký klub KDU-ČSL po svém jednání vyzval vítěze voleb, hnutí ANO, k jednání o uspořádání sněmovny. KDU-ČSL odmítá neochotu jednat, negování návrhů, neschopnost diskutovat, se kterou se ze strany vítěze voleb setkává. Respektujeme vítěze voleb, ale odmítáme aroganci moci, říká předseda strany.
„Vyzýváme hnutí ANO k jednání. Tak, jak je to po volbách běžné; kdy se všechny strany sejdou, dají na stůl své představy a požadavky a o nich se pak jedná. To nyní dosud nenastalo. A pak dojde k takové situaci, jako na první jednání poslanecké sněmovny, která byla kvůli nepřipravenosti a manažerskému selhání hnutí ANO prezentována jako absolutně nekompetentní, a to vše v přímém televizním přenosu. Celou situaci považujeme za skandální a není možné, aby se takový šlendrián opakoval,“řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

KDU-ČSL dosud nezná počet výborů, nezná počet lidí ve výborech, počet míst místopředsedů ani složení komisí.

„A za naprosto skandální považujeme způsob obsazování mandátového a imunitního výboru. Nejprve o něj neměl nikdo zájem, ve chvíli, kdy o něj projevila zájem opozice, náhle se v něm objevilo další místo, které získali komunisté a to zcela účelově – aby se sem nedostala právě opozice,“ dodal Pavel Bělobrádek.
Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek uvedl, že strana odmítá v tomto okamžiku volit předsedu poslanecké sněmovny.

„My „nafasujeme“ volební lístky, ale neodevzdáme je do urny, aby se jasně ukázalo, kdo je koalice a kdo je skutečná opozice. Tento postup byl diskutován na úrovni Demokratického bloku. Vše nyní vypadá ta, že zde vzniká budoucí vládní koalice hnutí ANO, SPD a KSČM. Ať je tedy konečně jasno,“ řekl Jan Bartošek.

KDU-ČSL si uvědomuje, že ze strany hnutí ANO se v tuto chvíli jedná o snahu rychle sestavit vládu bez toho, aby byla uspořádána poslanecká sněmovna.

„Hnutí ANO spěchá na sestavení vlády a nevede jednání, volí vyhnívací metodu. My respektujeme vítěze voleb, ale zároveň odmítáme aroganci moci. Proto znovu vyzýváme hnutí ANO k jednání a odblokování současné situace,“ dodal Pavel Bělobrádek.