KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy V Třeboni má vzniknout Alzheimer centrum a domov pro seniory za 500 milionů korun.

Přidáno 22. 5. 2022
Nevyužitou louku v místní části Břilice v Třeboni chce českobudějovická společnost Invest Gate proměnit v rozsáhlý komplex, jehož hlavní částí bude Alzheimer centrum se stovkou lůžek. Zastupitelé města na květnovém zasedání schválili prodej pozemku. Dali ale soukromému investorovi podmínku, centrum musí vybudovat do pěti let od podpisu smlouvy.

Kromě domova se zvláštním režimem bude podle investora komplex obsahovat například i odpočinkový park nebo bytový dům pro seniory, potřeby zaměstnanců a členy rodin klientů. Celková investice by se tak mohla vyšplhat až do výše 500 milionů korun. „Jsem velmi hrdý, že naše další Alzheimer centrum bude stát právě v Jižních Čechách. Jako rodilý Jihočech vnímám tento projekt jako srdeční záležitost. Jsem přesvědčen o jeho prospěšnosti pro tento region. Kromě dostatečné kapacity lůžek pro budoucí klienty přinese i nová pracovní místa či obchodní potenciál. Zároveň jej vnímám jako skvělou investiční příležitost pro stávající i budoucí investory v našem fondu," říká Kristián Bašta, předseda představenstva společnosti Invest Gate.

Velký přínos v plánech společnosti vidí i starosta Třeboně Jan Váňa (ODS). „Především proto, že do této oblasti přichází soukromý kapitál a nemusí se stavět z veřejných prostředků, ať už kraje, nebo města. Je skvělé, že se našel soukromý investor, který je ochotný ve městě vybudovat sociální zařízení tohoto typu. Navíc se s ním v okrese Jindřichův Hradec v rámci Jihočeského kraje počítá. Je to zařazeno do dlouhodobého stavebního plánu rozvoje kraje v sociálních službách," popisuje Váňa.

Zastupitelé na svém květnovém zasedání rozhodli o prodeji pozemků o rozloze 11 254 metrů čtverečních za odhadní cenu 1 800 korun za metr čtvereční. „Je to nezainvestovaná louka, musí se tam vybudovat veškerá infrastruktura, energie, chodníky, silnice, cesty, osvětlení, parkoviště a další," podotýká starosta Váňa s tím, že město nechtělo jít do rizika a tak do smlouvy přidalo dvě rozhodovací podmínky. „První je, že do dvou let musí firma získat územní rozhodnutí a stavební povolení. Když ho nezíská, smlouva přestává platit a pozemky se vrací městu, peníze vrátíme. Druhou rozhodovací podmínkou je doba kolaudace. Do pěti let musí být dům postavený a zkolaudovaný," upřesňuje.

Podle vyjádření investora bude stát Alzheimer centrum ještě dřív. Letošní rok chce věnovat přípravám projektové dokumentace, výběrovým řízením a samotnou výstavbu plánuje zahájit už v příštím roce. První klienty by tak centrum mohlo přivítat v průběhu roku 2025.

Vznikne seniorské ghetto za městem, tvrdí bývalá starostka
O něco skeptičtější je k celému projektu bývalá starostka města Terezie Jenisová (KDU-ČSL), za jejíhož působení v čele radnice město plánovalo v centru postavit třístupňový domov pro seniory, zahrnující domov důchodců, Alzheimer centrum a dům s pečovatelskou službou. „Jako bývalá starostka jsem stavbu Alzheimer centra a obdobných zařízení vždy podporovala, ale ne ve formě a způsobem, jakým se to nyní děje," upozorňuje Jenisová a připomíná, že město mělo připravený projekt třístupňového seniorského bydlení ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou. „Šili jsme projekt Třeboni co nejvíce na míru, tak, aby odpovídal jejím potřebám a potřebám obyvatel. Začali jsme ho připravovat v roce 2016 a měl trvat několik let, aby se vychytala právě všechna specifika města a získali jsme co nejlepší příklady dobré praxe nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Cílem bylo vytvořit zařízení, které bude funkční, velmi moderní a velmi komfortní," popisuje bývalá starostka.

Nové vedení ale projekt, který byl v době jeho příchodu na radnici stále ve stádiu příprav, smetlo ze stolu. „Jedním z hlavních argumentů bylo, že není třeba stavět taková zařízení a má se posilovat terénní péče. Najednou, po několika letech, se objevil tento projekt, který není připravován odborníky na seniorskou problematiku, ale investičním fondem. Mají za sebou jedinou referenční stavbu, zařízení v Třebíči, které ale vzniklo přestavbou jiného objektu. Učitě tak nemůže splňovat požadavky na podobná zařízení a kritéria na co nejvyšší komfort a kompatibilitu s potřebami seniorů," tvrdí Jenisová a jedním dechem dodává, že když přišli zástupci investora na zastupitelstvo a zajímali se o pozemky, nebyli schopni říct k projektu žádné podrobnosti. „My jsme připravovali zařízení v centru, chtěli jsme, aby bylo co nejvíce přístupné Třeboňákům, lidé se neizolovali. Vzniklo by v blízkosti škol, mohly by tam docházet děti. V lokalitě je navíc krásná příroda, rybník Svět, Zlatá stoka. Všechno, co jsme se snažili začlenit, je mimo a bude vznikat jakési seniorské ghetto za městem," míní Jenisová.

Zařazení do sítě sociálních služeb Jihočeského kraje? Uvidí se
„Minulé vedení radnice mělo záměr dům se zvláštním režimem postavit samo, což by bylo zoufalství, protože by to stálo strašně moc peněz. Nevědělo se, kdo to bude provozovat a tak dále. Vystupovali jsme proti tomu hlavně proto, že město není příjemcem zdravotního a sociálního pojištění, to je stát, čili to má podporovat stát prostřednictvím krajů. Toto zařízení bude zařazeno do sítě sociálních služeb Jihočeského kraje, budou tam ubytovaní pouze obyvatelé jižních Čech a taková zařízení dostávají od kraje příspěvky na chod," oponuje starosta Váňa.

Zda bude nové Alzheimer centrum do krajské sítě sociálních služeb zařazené ale zatím není jisté. „Kapacita a prostor pro zařazení do této sítě je. Alzheimer lůžek je nedostatek a Jindřichohradecko je lokalita, která by si to zasloužila, protože tato oblast je dlouhodobě poddimenzovaná. Až bude investor přesně vědět, jak bude vše vypadat a přinese mi konkrétní projekt, budeme na základě těchto informací jednat i v rámci skupiny, která má tyto věci na starosti. Budeme se rozhodovat o tom, zda do sítě tato lůžka zařadit či nikoliv," naznačuje krajská radní, která má na starosti sociální oblast, Lucie Kozlová.

U soukromých investorů jsou nastavené základní podmínky pro zařazení do sítě sociálních služeb Jihočeského kraje. První z nich je, že zařízení musí sloužit obyvatelům jižních Čech. Platí i pro ty, kteří se například vrací na stáří do rodné oblasti. Druhou podmínkou je, že ceny za pobyt a stravu nepřekročí maximální výši úhradové vyhlášky. „To znamená, že tam bude cenová politika stejná jako by se jednalo o lůžka příspěvkové organizace, ať už krajská nebo městská. Takto bude koncipován požadavek, jinak je do sítě nezařadíme," doplňuje Kozlová.

Článek vyšel v týdeníku Jindřichohradecko. Dostupný zde.