KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy V rozpočtech obcí se bude škrtat. Jaké priority si stanoví starostové?

V rozpočtech obcí se bude škrtat. Jaké priority si stanoví starostové?

Přidáno 29. 5. 2020
Výdaje státu na řešení koronavirové krize byly obrovské. Teď sáhne s velkou pravděpodobností do rozpočtů obcím a krajům. Tyto indicie, že sdílené daně rapidně poklesly, již mají na stole všichni starostové. Až se ujasní, kolik jim v rozpočtu ubude, bude se škrtat. Vedení měst a obcí se tak v nejbližší době budou na jednáních zastupitelstev zabývat především tím, jaké priority si zvolí. Zeptali jsme se tedy několika starostů, jaké investice jsou pro ně důležité a chtějí je i přes snížený rozpočet zachovat. Za zachování rozpočtů obcí se snaží zabojovat i Spolek pro obnovu venkova Jihočeského kraje.

Předsednictvo tohoto spolku se pokusí vyjednávat a hájit zájmy jihočeských obcí. „Rozhodli jsme se předat jihočeským poslancům žádost o změnu zákona o kompenzačním bonusu. Tento zákon navrhla vláda ve stavu legislativní nouze. Nebylo ho tudíž možné připomínkovat a Poslanecká sněmovna jej následně schválila,“ popisuje stav věcí předseda spolku Luboš Peterka.

„Stát nás trestá za to, že jsme dobře hospodařili a chystá se vyluxovat účty obcí, měst a krajů. S tím nemůžeme souhlasit,“ upozorňuje Luboš Peterka. „Navíc to ministryně financí postavila tak, že pokud bychom peníze na kompenzace nechtěli dát, tak je kvůli nám OSVČ a malé firmy nedostanou. Tak postaví obce proti podnikatelům, což je podle mého názoru nefér,“ říká starosta Radomyšle a předseda spolku Peterka.

A na jaké priority se konkrétně jeho městys v dané situaci zaměří? „V každém případě chceme rekonstruovat sokolovnu. To je v plánu udělat z rozpočtu a na to jsme museli našetřit, jelikož jsme přišli o možnost získání dotace před pár lety kvůli průtahům s přepsáním budovy do vlastnictví městysu. O dotaci může žádat jen vlastník, takže to v době, kdy byla dotace vypsána, nebylo možné,“ odhaluje plány radomyšlských Luboš Peterka.

Podobná situace je i v dalším městysu na Strakonicku, konkrétně v Katovicích. Tam je zase nezbytná oprava sociálního zařízení a šaten v základní škole. „V případě, že bude snížený rozpočet, musíme stejně tuto investici provést. Je na to v rozpočtu přibližně dva miliony korun a pokud nebude dotace, musíme to financovat z rozpočtu,“ podotýká starostka Katovic Šárka Němečková. „O podpoře podnikatelů jsme zatím neuvažovali, ale pokud to bude nutné, můžeme odpouštět nájmy v našich prostorách za dobu, kdy měli zavřeno,“ doplňuje Němečková.

Celý článek vyšel v tištěném vydání Týdeníku Strakonicko dne 27. května 2020