KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Tvoříme Dačice – pravidla participativního rozpočtu města Dačice na rok 2021

Tvoříme Dačice – pravidla participativního rozpočtu města Dačice na rok 2021

Přidáno 29. 4. 2021
Na zasedání  dačické městské rady dne 24. dubna byly schváleny Cíle a principy participativního rozpočtování města Dačice a Návrh pravidel a postupu tvorby participativního rozpočtu v roce 2021.
„Základní myšlenkou participativního rozpočtu je zlepšení informovanosti veřejnosti o fungování rozpočtu města a umožnit občanům přímo ovlivňovat část rozpočtu. Pro rok 2022 je navrženo pro tento účel vyčlenit částku 250 tis. Kč, která bude následně zapracována do rozpočtu města na rok 2022“ přiblížila místostarostka Kateřina Marková.

„Postup pro tvorbu participativního rozpočtu lze ve zkratce popsat tak, že obyvatelé podávají návrhy, co by se za peníze z participativního rozpočtu mělo v Dačicích v roce 2022 vylepšit. To je možné prostřednictvím formuláře na webu www.tvorimedacice.cz, e-mailem nebo ručním vyplněním. Následně se navrhovatelé za asistence vedení města sekají s občany na veřejné diskuzi, kde mohou autorům poskytnout zpětnou vazbu k úpravě jejich návrhu. Zástupci městského úřadu návrhy posoudí z hlediska realizovatelnosti a případně je ve spolupráci s autory upraví do realizovatelné podoby. Vyvrcholením procesu participativního rozpočtování je buď on-line hlasování nebo veřejné setkání o tom, které návrhy mají být z peněz participativního rozpočtu v roce 2022 realizovány“ uzavřela místostarostka Marková.