KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Starostka Blatné: Důležitá je komunikace, partnerství a otevřenost

Starostka Blatné: Důležitá je komunikace, partnerství a otevřenost

Přidáno 6. 3. 2019
BLATNÁ – Na Strakonicku se nejlépe podniká v Blatné. Ta se v žebříčku srovnávacího výzkumu Město pro byznys Jihočeského kraje, jehož vyhlášení se konalo ve čtvrtek 21. února, umístila na „medailovém“ třetím místě a polepšila si oproti loňsku o jednu pozici. Před ní skončily vítězný Písek a druhý Jindřichův Hradec, tedy výrazně větší okresní města. Jak „bronzovou“ pozici vnímá blatenská starostka Kateřina Malečková, která jej na slavnostním vyhlášení převzala?
Co pro vás znamená třetí místo v žebříčku Město pro byznys Jihočeského kraje?

Koho by nepotěšilo, když předběhne ostatní. Umístění mezi třemi nejlepšími je výsledkem dlouhodobé spolupráce soukromého a veřejného sektoru na území našeho města.

Bylo pro vás překvapením, nebo jste tajně doufali, že byste mohli skončit mezi nejlepšími?

Byli jsme mile překvapeni, ale je to pro nás zároveň i závazek do budoucna. Nejenom, že si chceme pozici udržet, ale samozřejmě bychom se rádi posunuli i na vyšší příčku.

Dokázali jste si oproti loňsku o jednu pozici polepšit. Díky čemu se to podle vás podařilo?

Neanalyzovala jsem dopodrobna jednotlivá kritéria hodnocení. Troufám si ale říci, že město se v posledních letech rozvíjí, nejsme zadluženi, poměrně velké finanční částky investujeme do rozvoje města v oblasti dopravy, školství a bydlení.

Co považujete za klíčové a nejdůležitější k tomu, aby město bylo pro firmy přitažlivé?

Důležitá je komunikace, partnerství a otevřenost. Každý máme své priority. Chceme-li fungovat na jednom území, je potřeba o sobě vědět. Upřednostňuji osobní jednání. Požadavky firem narážejí spíše než na neochotu samosprávy na problémy v oblasti státní správy, například územní plánování, stavební řízení. Při jednáních se právě tato nedorozumění vyjasní. Firmy by měly znát strategické cíle města, na jehož území působí. Velkým přínosem je, pokud se zástupci firem do plánování ve městě zapojí.

Co hlavního podle vás Blatná podnikatelům nabízí?

Soukromý i veřejný sektor se potýká s nedostatkem pracovníků. Mzda je jedním měřítkem, ale důležité jsou i další atributy. Blatná nabízí dostupné bydlení ve městě, kvalitní školství, zdravotní a sociální péči, prostor pro sportovní a kulturní vyžití. Okolí města přímo vybízí k aktivnímu trávení volného času.

Máte něco, co jiná města nemají, nějakou komparativní výhodu?

Na tradici strojírenské výroby ve městě navázala řada malých a středních firem. Další významnou oblastí je rybníkářství. Firma Blatenská ryba, s. r.o. si udržuje vysoký standard.

V čem vidíte prostor pro zlepšení?

Zaměříme se na zkvalitnění služeb v oblasti veřejné správy, připravujeme inovaci webových stránek, máme rezervy v elektronické komunikaci.

Je podle vás reálné, aby i město o velikosti Blatné mohlo uvažovat o prvenství v tomto žebříčku, nebo vnímáte jako úspěch dlouhodobý pobyt na špici?

Neradi bychom ustupovali z předních příček. Těžko ale předvídat, protože samospráva nemůže některé okolnosti ovlivnit. Legislativa, daňový systém, dopravní infrastruktura je v rukou státu.

Jaká je dlouhodobá vize města v rozvoji podnikání?

Především se chceme zaměřit na podporu firem, které na území města dlouhodobě působí a snaží se s městem spolupracovat. Podporují naše školy, zájmové organizace, není jim lhostejné životní prostředí.

Článek vyšel v Týdeníku Strakonicko. Dostupný zde