KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Sdílená kola se v Písku osvědčila

Sdílená kola se v Písku osvědčila

Přidáno 17. 12. 2021
Již půl roku funguje v Písku sdílená cyklodoprava, kterou realizuje město ve spolupráci s firmou Nextbike na základě dvouleté smlouvy. Prosincová sněhová nadílka udělala tečku za první etapou jejího provozu a je proto na místě se zamyslet, co městu přinesla a jaké má další perspektivy.

„Je to doplnění městské dopravy, toho základního mixu, o službu, která tu byla už v roce 2019 a dnes je patrné, že má úspěch,“ podotýká místostarosta Písku Petr Hladík. Z dat je zřejmé, že tento typ dopravy je hojně využíván a v ostrém provozu občané na sdílených kolech najeli přes 32 tisíc kilometrů. Počet výpůjček činil cca 22 tisíc a uživatelů bylo 1320. V příštím roce dojde k rozšíření této služby o optimalizaci dalších míst a tím zlehčení dostupnosti služby a rozsahu jejího využití.

„Provoz sdílených kol necílí na úplně všechny občany města, což je logické. Někteří využívají MHD, další, zejména senioři, využijí Taxíka Maxíka, někdo chodí pěšky, protože to má blízko, a někdo zase jezdí osobním automobilem. Cílem bylo samozřejmě umožnit těm, kteří nemusí používat osobní auto, aby se dopravili do svého zaměstnání, do školy nebo za svými zálibami prostřednictvím kola. Nejen proto, že je to zdravé, ale také proto, že to odlehčuje na našich komunikacích už tak zahuštěné dopravě,“ vysvětluje místostarosta Hladík.

„Tak doufám, že všichni ti, co si kola vypůjčili, byli spokojeni. Ale také ti, co ještě překážku vypůjčení si prvního kola nepřekonali, že to v příštím roce udělají,“ doplňuje Petr Hladík.