KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Proč jdeme do koalice s ODS & ČSSD & Jihočechy?

Proč jdeme do koalice s ODS & ČSSD & Jihočechy?

Přidáno 16. 10. 2020
Hodně lidí se nás ptalo v komentářích, ve zprávách i osobně, proč jsme zvolili pro správu Jihočeského kraje právě vznikající koalici, jaké byly naše důvody a priority. Zkusím vám to proto shrnout a poodhalit hlavní důvody, které byly klíčové pro toto naše rozhodnutí.

Jaké jsme měli na stole varianty?

1) Koalice s ANO (a kýmkoliv dalším)
Svým způsobem jednoduchá varianta… Nicméně kvůli vládnímu angažmá ANO a vzhledem k přísně hierarchické – až autoritářské – vládě Andreje Babiše v tomto politickém uskupení to pro mě byla na krajské úrovni „no go zóna“.

2) Koalice bez ANO a ODS
Varianta, o které jsme s Piráty jednali. Ve chvíli, kdy bylo zjevné, že některé z dalších zamýšlených subjektů do této široké koalice nepůjdou, zůstal tento nápad pouze na (mediálním) papíře.

3) vítězná varianta s ODS, ČSSD a Jihočechy
Finální koalice má několik výhod:

Programové shody
Zásadní věci dokážeme vidět podobně. Doprava, rozvoj infrastruktury pro Jihočechy i turisty, kteří sem jezdí, zabezpečení kvalitní nemocniční péče v rukách kraje – to vše máme společné.

Řídíme se dle voličů a jejich preferenčních hlasů
Posloucháme voliče. Koalici skládají lídři, kteří ve volbách získali největší počet preferenčních hlasů. Vede ji vítěz voleb, co se preferenčních hlasů týče Martin Kuba, součástí jednání je končící hejtmanka Ivana Stráská a také já, coby čtvrtý nejvíce podporovaný kandidát.

Spolupráce, která může mít potenciál pro parlamentní volby
Pro mě osobně je důležité spojovat síly. Zvlášť nyní ve složitých dobách, kdy se stále více ukazuje, jak nekompetentně Andrej Babiš řídí náš stát. Z mého pohledu je vznik konzervativně laděné středopravé koalice správný počin a spojení KDU-ČSL & TOP09 s ODS v Jihočeském kraji může být dobrý podvozek pro volby parlamentní. Samozřejmě, koalice jsou vždy ta těžší cesta, ale za mě je to cesta správná.

A na závěr takový drobný bonmot, který mi přijde dosti trefný:
„Koalice není společná dovolená s nejlepšími přáteli – je to racionální shoda na tom, že společně zvládneme obrousit hrany a umírnit výhrady tak, abychom společně mohli pracovat pro naše spoluobčany a sousedy.“

Věřím, že přesně to se nám podaří v rámci nově vznikající koalice a já pro to ze své pozice udělám maximum. Držte nám palce a za vaši průběžnou zpětnou vazbu budu jenom rád!

Mgr. František Talíř
lídr koalice TOP 09 a KDU-ČSL – Společně pro jižní Čechy