KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Písečtí lidovci si připomněli 50. výročí oběti Jana Palacha

Písečtí lidovci si připomněli 50. výročí oběti Jana Palacha

Přidáno 18. 1. 2019
Ve středu 16. ledna 2019, v den 50. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha, si písečtí lidovci připomněli jeho oběť vzpomínkovým aktem na Velké náměstí, který uspořádali ve spolupráci s iniciativou Milion chvilek pro demokracii.
Na shromáždění promluvili a význam Palachovy oběti připomněli starostka Eva Vanžurová, místostarosta Petr Hladík a radní města Vratislav Němeček. Zazněl i Palachův dopis na rozloučenou, v němž sebe označil coby "pochodeň č. 1". Přítomní občané vzdali čest Palachovu činu coby aktu sebeobětování ve jménu hodnot, za které stojí za to žít. Řečníci připomněli skutečnost, že Palachova oběť nebyla zbytečná, jelikož burcovala k činu proti nastupující letargii po sprnové invazi vojsk Varšavské smlouvy a poddajnosti československého vedení vůči sovětským požadavkům. Místostarosta Hladík též připomíná skutečnost, že v dnešní době jsme svědky podobných nálad ve společnosti, což je velmi znepokojivé.
Na závěr shromáždění zazněla státní hymna a poté se přítomní odebrali do děkanského kostela Narození Panny Marie, kde písecký vikář P. Jan Doležal odsloužil vzpomínkovou bohoslužbu.

Všem zúčastněným patří velký dík za vzpomínku na Jana Palacha!