KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil Blatnou

Ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil Blatnou

Přidáno 25. 8. 2017
Ve středu 23. srpna 2017 dorazil ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka do Jihočeského kraje a navštívil severní část okresu Strakonice, konkrétně město Blatná.
Návštěvu zahájil na městském úřadě setkáním se starostkou Kateřinou Malečkovou, s níž přes hodinu diskutoval o situaci ve městě, především pak o problematice vodního hospodářství a nakládání s odpady. Diskuze se však dotkla i kulturního a sportovního dění v Blatné, otázky kapacity základních škol i spádových obcí, které z důvodů svého statusu jen složitě dosahují na dotační zdroje. Pan ministr paní starostce v této souvislosti přislíbil pomoc. Se zaměstnanci odboru životního prostředí pak diskutoval o využívání vodních zdrojů a důsledcích nákazy ptačí chřipkou, která se v loňském roce nepříjemně dotkla Blatenska.
Stejné téma pak zaznělo i při setkání se zástupci společnosti Blatenská ryba spol. s r.o., která se taktéž zaobírá chovem kachen. Ústředním tématem bylo ale pochopitelně rybářství a rybníkářství včetně zkušeností firmy se správou rybníků v regionu.
V místním lihovaru pak pan ministr poobědval se zástupci zemědělských firem z Blatenska o různých problémech, které je trápí, a ředitelem zámeckého lihovaru Václavem Šitnerem byl obsáhle informován o jeho činnosti a produktech. Setkání se zúčastnil i potomek někdejších vlastníků blatenského panství baron Jan Hildprandt, který pana ministra seznámil se zajímavou historií svého rodu.
Na závěr návštěvy na Blatensku pak pan ministr zavítal do zemědělského družstva Bělčice, kde si prohlédl místní kravín a bioplynovou stanici a s předsedou Františkem Vrbským a dalšími zaměstnanci krátce prodiskutoval situaci podniku.
Pana ministra doprovázeli i emeritní senátor Josef Kalbáč a okresní předseda KDU-ČSL Vladimír Hanáček. Poté se pan ministr přesunul do Českých Budějovic, kde jeho návštěva našeho regionu pokračuje agrosalónem Země živitelka.

Red.