KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Krajská koalice se rozpadla

Krajská koalice se rozpadla

Přidáno 10. 4. 2017
V pondělí ráno se rozpadla krajská koalice v Jihočeském kraji. "Je to očekávané vyústěni celé situace, která posledních pár týdnů v kraji panovala," říká krajský zastupitel a poslanec Jan Bartošek a dodává, že nyní je vyjednáváni nové koalice na začátku.
Koalice složená z ČSSD, ANO 2011 a hnutí Jihočeši 2012 v čele s hejtmanem Zimolou se rozpadal po koaliční roztržce, kterou způsobilo přeplácení předsedy představenstva Jihočeské nemocnice a.s. Martina Bláhy, který ročně inkasoval přes 7 milionů.

"Lidovci jsou připraveni se na správě kraje podílet, rádi bychom ale prosadili maximum našeho programu. Počkáme tedy, jak se budou nyní vyvíjet nová vyjednáváni," říká ke vzniklé situace Jan Bartošek a dodává "pokud budeme osloveni s nabídkou participovat na nové koalici, bude pro nás prioritní, do jaké míry budeme moci náš program realizovat. Na vládě v kraji netrváme."

V kajském zastupitelstvu mají své zastouoení ČSSD (15 mandátů), ANO 2011 (12 mandátů), ODS (8 mandátů), KSČM (7 mandátů), Koalice pro jižní Čechy (5 mandátů), KDU-ČSL (4 mandáty) a Jihočeši 2012 (4 mandáty) V 55 členném zastupitelstvu je tak pro utvoření koalice potřebná většina s minimálně 28 hlasy.

Kontakt po média:
Šimon Heller