KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Kraj koupí bývalý klášter ve Lnářích. Psychiatrická léčebna už nebude v pronájmu

Přidáno 10. 9. 2021
Krajští zastupitelé dnes jednomyslně rozhodli, že kraj koupí od Konventu Řádu bosých augustiniánů bývalý klášter ve Lnářích, v němž se nachází lůžková část psychiatrické léčebny. Jak připomněl náměstek hejtmana Antonín Krák (ČSSD), který má v gesci majetkové záležitosti, tato věc se řeší už několik let. Konvent žádal téměř 36 milionů korun, znalecký posudek, který si nechal zpracovat kraj, ale zněl na původně na 22 milionů, nyní po aktualizaci 26 milionů.
"Konvent má dnes sídlo v Římě, jedná za ně polský zástupce, takže ta vyjednávání nebyla jednoduchá," popisoval dnes zastupitelům náměstek Krák. Kraj se pokoušel žádat o nižší cenu s tím, že objekt slouží sociálním účelům. Nakonec se dospělo k částce 27 milionů. Podle náměstka Kráka je tato cena i nad rámec znaleckého posudku obhajitelná. Hejtman Martin Kuba (ODS) zdůraznil, že je to relevantní kompromis, protože kraj není schopen provozovat tyto služby jinde a mohl by nastat velký problém.

Kraj v objektu platí nájemné 880 tisíc korun ročně, investoval tu ale v minulosti také 12,5 milionu korun do různých technických úprav - čistírny odpadních vod, kotelny, výtahu a podobně.

Náměstek František Talíř (KDU-ČSL) zmínil, že i obec Lnáře o dořešení této věci také velmi stojí. "Léčebna zaměstnává 60 místních lidí, takže je zájem, aby tu byla," připomněl. Pro koupi pak zvedli ruce všichni.

Léčebna na rozhraní Jihočeského a Plzeňského kraje zde funguje od roku 1965 provozuje 70 lůžek a tři ambulance. V červenci poskytl Jihočeským týdeníkům rozhovor ředitel léčebny Zdeněk Majer, je připojen níže. I on zmiňoval dořešení majetkových záležitostí jako velmi důležité.

Článek vyšel v Týdeníku Strakonicko. Dostupný zde