KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Kovářov má nové vedení obce. Pavel Hroch po dvaceti letech skončil

Kovářov má nové vedení obce. Pavel Hroch po dvaceti letech skončil

Přidáno 26. 10. 2022
Po dvaceti letech skončil ve funkci starosty Kovářova v píseckém okrese Pavel Hroch. Starostkou se stala Gabriela Zítková z vítězné volební strany KDU-ČSL, která volby vyhrála a získala v 15 členném zastupitelstvu pět křesel. Pavel Hroch, který je náměstkem jihočeského hejtmana, sice dával najevo, že v tomto volebním období chce usilovat o funkci starosty naposledy, ale u občanů převážilo přání, které vyjadřovalo heslo lidovců - Chceme vrátit do Kovářova starostu. Vytýkali Pavlu Hrochovi, že nelze dělat dvě funkce naráz.
Jihočeši 2012 s lídrem Pavlem Hrochem zůstali se čtyřmi mandáty ve volbách druzí, ale kromě KSČM nenašli partnery pro vytvoření koalice, zatímco volební strany KDU-ČSL, Hasiči a nezávislí a Kovářov nad zlato daly dohromady desetičlennou převahu. A ta se projevovala i při dnešním hlasování, které sledovalo téměř zaplněné kino.

V úvodu ustavující zasedání řídil nejstarší zastupitel, kovářovský lékař Jaroslav Kahoun. Všech patnáct zastupitelů hlasovalo pro návrh, aby starosta byl i nadále uvolněný a místostarosta neuvolněný a také aby se volilo veřejně.

Poté byla navržena do funkce starostky 45 letá učitelka místních prvňáčků Gabriela Zítková, dostala ve volbách i nejvíce hlasů, celkem 361. Čtyři zastupitelé z Jihočechů - Pavel Hroch, Libor Mandovec, Martin Vlna a Štěpánka Rybníčková a také Pavel Škoch z KSČM pro návrh nehlasovali. Ukázalo se, kdo bude tvořit v tomto volebním období opozici. Gabriela Zítková byla zvolena deseti zbývajícími hlasy. Stejným poměrem 10 - 5 pak byl zvolen i nový místostarosta Petr Janeček, rovněž z kandidátky KDU-ČSL. Radu obce doplní ještě Jaroslav Kahoun z lidovců a Aleš Zeman a Miloslav Hubička z kandidátky Hasičů. I o nich rozhodlo 10 koaličních hlasů.
Předsedou finančního výboru byl zvolen Vladimír Sedakov z uskupení Kovářov nad zlato. Hlasovali pro něj všichni, zdržel se pouze on sám. Získal tedy 14 hlasů. Funkci v čele kontrolního výboru přenechalo nové vedení obce opozici - předsedkyní byla zvolena dosavadní místostarostka Štěpánka Rybníčková. Sama pro sebe nehlasovala, hlas jí nedala ani zastupitelka Alena Tittelbachová, takže získala 13 hlasů. Členové obou výborů se budou volit až na prvním zasedání nového zastupitelstva. Zastupitelé pověřili bývalého starostu Pavla Hrocha, aby obec zastupoval v Místní akční skupině Střední Povltaví až do volební valné hromady, která se plánuje na polovinu příštího roku. Pro byli všichni kromě Aleny Tittelbachové.

Nová starostka Zítková poté pronesla svůj první projev. Řekla, že nepovažuje zvolení za své vítězství, je to podle jejích slov vítězství občanů. Funkci přijímá s pokorou a chce ji vykonávat s nejlepším svědomím. Poprosila i ty občany, kteří se s touto změnou budou ještě dlouho vyrovnávat, aby zkusili dát těmto zastupitelům šanci. Zmínila společnou práci na obnově obce a požádala občany, aby chodili na zastupitelstvo, na úřad a víc se angažovali. "Spolupracujte i vy, kteří jste nám nevyslovili důvěru," požádala starostka. Poté noví zastupitelé předali květiny a dárek končící místostarostce Štěpánce Rybníčkové a další měli i pro bývalého starostu Hrocha. "Pavle, doufám, že nezatrpkneš," oslovila ho starostka.

Pavel Hroch převzal kytici a vyrazil po schodišti kina směrem ze sálu. "Jde domů," užasle komentovali lidé v sále. Pavel Hroch ale mířil jen ke dveřím, kde mezi lidmi stála jeho manželka a té květiny předal. Pak se vrátil na jeviště a vzal si slovo. "Asi se ode mě očekává nějaká trpká řeč, ale já chci poděkovat spoustě lidí, se kterými jsem měl možnost dvacet let spolupracovat," řekl a celou řadu jich vyjmenoval. Ohradil se proti vyjádření, že obec potřebuje obnovu. Konstatoval, že obec je zdravá, bez dluhů a na účtech má téměř 20 milionů korun. "Děkuji rodině, ta si se mnou užila," zmínil Pavel Hroch pět trestních oznámení, osočování dětí a pomluvy o rozvodu. "Do veřejných činitelů se píchá a kope," podotkl. Popřál pak novému vedení obce, aby taky mohlo přivítat do obce skoro dvě stovky nových občánků. "Bohužel nás za těch dvacet let taky 250 občanů opustilo, proto jsme stavěli parcely a byty, aby přicházeli noví. Celkově přibylo devět občanů, hlavně, že nám počet obyvatel neklesl," dodal Hroch.

Občany zajímaly odměny
Poté začala diskuse a občané se začali ptát na odměny a platy. Neuvolněnému místostarostovi byl schválen plat 32 500 korun, radním 7200 korun měsíčně. Ozval se dotaz, kolik bude brát starostka. Ta svůj plat ještě ani neznala, ale zaměstnankyně obecního úřadu jí příslušnou tabulku dodaly, takže zaznělo, že plat uvolněné starostky bude podle státních tarifů 60 187 korun. Debatu o odměnách víc přiblíží Milevské noviny.

Gabriela Zítková nyní nastoupí na radnici. Její prvňáčky převezme v kovářovské škole dosavadní vychovatelka Zuzana Šetinová a do družiny nastoupí asistentka Vendula Švehlová, která má vzdělání pro vychovatelství. V zastupitelstvu nová starostka dosud nepracovala, nechodila na zastupitelstva ani jako občanka. Připustila, že na zastupitelstvu byla asi dvakrát. "Já jsem pracovala v kulturní komisi," řekla. Místostarosta Janeček už v zastupitelstvu působil a zkušenosti ze zastupitelstva mají i ostatní radní, kteří dávali najevo snahu nové starostce pomáhat.

Článek vyšel v týdeníku Písecké postřehy. Dostupný zde. Foto: L. Kolářová (Týdeník)