KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Katovice mají novou mateřskou školu

Katovice mají novou mateřskou školu

Přidáno 19. 5. 2023
V pátek 12. května byla slavnostně otevřena nová školka v Katovicích. Má vyšší kapacitu a lepší komfort, který už staré budovy nabídnout nemohly.
Katovická starostka Šárka Němečková před stříháním pásky zavzpomínala, že první úvahy o nové školce se objevily už v létě 2017. „Dlouho jsme tehdy na zastupitelstvu řešili, co dělat se třemi samostatnými budovami, které jsou techniky a kapacitně nevyhovující. Tehdy přišel nápad na postavení nové školky. Někteří zastupitelé zavírali oči a já netušila, proč. Pak mi to došlo," vzpomíná na těžké začátky a srážku s realitou starostka.

Nejprve se vybíralo místo, musel se měnit i územní plán. Starostka má radost, že na studiích, projektu a tvorbě školky se podíleli lidé s vazbami na region a Katovice. Zdejší nová mateřská škola vznikala srdcem.

Krize ekonomiky
Stavba školky v Katovicích se trefila do nejhoršího možného období. Útlum ekonomiky po pandemii covidu ještě dorazilo napadení Ukrajiny. „Docházelo k navýšení cen, někdy ani nebyly k sehnání stavební materiály. Jsem velmi ráda za korektní přístup stavební firmy," dodává Šárka Němečková.

„Školku tvoří čtyři samostatné budovy propojené sálem, který slouží jako tělocvična nebo místo pro setkávání. Školka má kapacitu pro 112 dětí, je vytápěna plynem a alternativní vytápění je připraveno na tepelná čerpadla," zmínila starostka. Původní kapacita staré školky byla 68 dětí.

Celá stavba stála 68,8 milionu korun. „Je namístě poděkovat našemu zastupiteli Tomáši Hajduškovi, který se i jako člen vedení Jihočeského kraje s kolegy zasadil o vznik krajského investičního fondu. Z něj jsme získali 15 milionů korun, což nás nastartovalo. Bez takového prvního impulsu bychom jen těžko začínali. Celkem 43 milionů nám půjčila Komerční banka a 10 milionů jsme investovali z našeho rozpočtu," vyjmenovala starostka.

Smysl dotací
Šárka Němečková si posteskla nad tím, že městys nebyl úspěšný s žádostí o dotaci ministerstva financí. „Ty dotace byly vypsány tři, ale limitovaly nás podmínky, kvůli kterým jsme se k těmto financím nedostali. Byla bych velmi ráda, aby si ministerstvo vzalo vzor z Jihočeského kraje. Stačilo by se zamyslet nad tím, jestli je školka v lokalitě potřebná a jestli má smysl ji stavět. Jsme pátá největší obec na Strakonicku a myslím si, že lidé nám budou přibývat. Nová školka byla nutná a je nám trochu líto, že jsme nezačali se stavbou ještě dřív," dodala starostka Šárka Němečková.

Náměstek jihočeského hejtmana a katovický zastupitel Tomáš Hajdušek řekl, že krajský investiční fond vznikl i k pomoci jihočeským obcím, aby se nevylidňovaly. „Chtěli jsme většími částkami podpořit projekty, které obcím pomohou. Nevidíme moc význam v malých dotacích 40 tisíc na opravu hřbitovní zdi nebo 17 tisíc na nákup počítače," popsal Hajdušek.

Dodal, že do oblasti školství jdou z kraje vysoké příspěvky. „Do Katovic plynuly peníze v první roce existence krajského investičního fondu. Vůbec jsem se toho nebál, i když by mě mohl někdo obviňovat ze střetu zájmu. Kdo by mohl vyčítat, že peníze jdou na stavbu školky? Tuto investici považujeme jako zastupitelé za strategickou. Chceme, aby nám fungovala škola. A té pomůže, když se rodiče naučí vozit děti i do naší školky," dodal Hajdušek.

V roce 2017 byla podle něj školka velkým snem v mlze. Ocenil odvahu zastupitelů, kteří se i přes vysoké náklady rozhodli neuhnout. „Přeji všem, aby se jim v mateřské škole líbilo. Dovedu si představit, jakou radost z ní mají. Předpokládáme, že provoz bude bezproblémový a finančně nenáročný, protože školka má dobré stavební parametry," poznamenal Tomáš Hajdušek.

Článek vyšel v Týdeníku Strakonicko. Dostupný zde