KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Jan Bartošek: Zeman státními vyznamenáními jen označuje vyvolené a zavržené

Jan Bartošek: Zeman státními vyznamenáními jen označuje vyvolené a zavržené

Přidáno 7. 11. 2018
Když předseda KDU-ČSL sdělil, že ve své funkci již nehodlá dále působit, první se ozval Jan Bartošek, který oznámil, že by Pavla Bělobrádka rád nahradil. Výrazný místopředseda lidovců, který je hlasitým kritikem vlády Andreje Babiše a chování Miloše Zemana, věří, že strana má potenciál, který jí pomůže k dalšímu růstu. V rozhovoru pro FORUM 24 se Bartošek vrátil k udílení státních vyznamenání, vysvětlit, kam by chtěl KDU-ČSL vést, nebo zmínil, proč je tolik důležitá nezávislá žurnalistika.
Pane místopředsedo, oznámil jste svou ambici stát se předsedou KDU-ČSL. Bude těžké navázat na práci Pavla Bělobrádka?

Předseda Pavel Bělobrádek je už nyní zapsán v historii KDU-ČSL. Vrátil stranu po předchozím volebním debaklu do sněmovny, dal jí směr a usadil jí v základních tématech. Je na co kontinuálně navazovat, co rozvíjet a na čem vytvářet věci nové. Jsem přesvědčen, že strana má v tuto chvíli velký potenciál k dalšímu růstu a na české politické scéně je nezastupitelná.

Tušil jste, že může předseda chtít ve funkci nepokračovat?
Tušení je specifická kategorie přístupu k realitě, v politice je však potřeba rozhodovat se na základě faktů. Klíčové pro mě proto bylo až rozhodnutí Pavla Bělobrádka, se kterým stranu a následně veřejnost seznámil po jednání celostátní konference KDU-ČSL.

Kdo pro Vás bude hlavním soupeřem o pozici šéfa KDU-ČSL?

Pokud vím, v tuto chvíli jsem jediný, kdo potvrdil svůj zájem kandidovat na post předsedy KDU-ČSL. V každém případě s napětím očekávám další kandidáty, se kterými ve férovém klání změříme své síly.

Jaká jsou hlavní témata, která by podle Vás měli lidovci primárně řešit?

Určitě budeme navazovat na témata, kterým se dlouhodobě věnujeme v poslanecké sněmovně, to znamená dostupné bydlení, ochrana slabších, boj proti nepravostem v podobě lichvy a exekučním praktikám.
Pozornost musíme věnovat bezpečnosti, ať již mluvíme o zajištění bezpečnosti naší země v souvislosti se zahraničními misemi, nebo o hybridní, chcete-li informační, válce.
Dalším velkým tématem je státní rozpočet a jeho dopad na reálný život. Dokážeme zajistit peníze na důchody?
Musíme se také bavit o podmínkách života na venkově. S tím souvisí řada dalších oblastí – doprava, dostupná lékařská péče, vzdělání pro děti, ale také například dostupný vysokorychlostní internet.
A v neposlední řadě, spíše v té první, musíme mluvit o průmyslu budoucnosti. Vliv robotizace a digitalizace na pracovní trh, respektive připravenost lidi na rychle se měnící pracovní požadavky a podmínky. Tento vlak jede rychle a my musíme naskočit, ať překvapeně nestojíme na peroně.

Máte za sebou velký úspěch v komunálních a senátních volbách, čím je dán ten rozdíl oproti parlamentním volbám?
Komunální a do jisté míry i senátní volby jsou specifické v tom, že lidé volí osobnosti. V komunálních volbách politiky, které většinou osobně znají díky jejich každodenní práci v obci nebo ve městě, v senátních jde více o volbu osobností.
KDU-ČSL je v komunálních volbách dlouhodobě úspěšná díky silnému zastoupení v místních zastupitelstvech a výsledkům své práce v nich. Nelze zde nezmínit vysoký počet žen, které v barvách KDU-ČSL pracují na nejrůznějších komunálních úrovních.

Může výsledek ANO v komunálu a následná jednání o koalicích naznačovat nějaký zvrat ve vnímání hnutí Andreje Babiše?

Osobně to vnímám jako určitou fázi vývoje, ke kterému v politice dochází.
Původně nový subjekt po nějaké době narazí na svůj strop či hranice a jeho limity – ať už personální, hodnotové či programové – ho nepustí dál. Pak záleží na tom, co dokáže nabídnout nového a především, jak se zachovají jeho voliči. Jsou zklamaní? Dají mu další šanci? Nebo si najdou jiné, neokoukané hnutí? Vrátí se k tzv. tradičním stranám?
„Tradiční strana“ se v posledních letech stala téměř nadávkou, ale ukazuje se, že jsou to právě ony tradiční strany, s dlouhodobým konzistentním programem, hodnotově a personálně usazené, které jsou schopny nabídnout reálné zkušenosti a odvádějí skutečnou práci pro své voliče i tuto zemi.

Jak vnímáte současnou vládu, je podle Vás tím nejlepším, co český občan může dostat?

Vždycky je určitý rozpor mezi tím, co můžete dostat a co nakonec máte. Vždycky to však může být lepší. Někdy i výrazně.

Je senát stále důležitou pojistkou demokracie? Nebojíte se snah o jeho zrušení?

Poslední měsíce ukazují, že senát je klíčovou pojistkou demokracie. Snahy o jeho zrušení či omezení vnímám; o to více si musíme všímat i nejmenších pokusů, byť jen omezit jeho svobodné fungování. Nedávné volby ukázaly, že toto nebezpečí si uvědomují i voliči, a proto ti, kdo k volbám přišli, volili zodpovědně. Ze současného složení senátu mám dobrý pocit.

Velkým tématem posledních týdnů byla státní vyznamenání. Jak se na výběr oceněných díváte Vy?

Z udělování státních vyznamenání se stal akt, který nedůstojným způsobem slouží prezidentu Zemanovi k označení vyvolených a zavržených. Je to nedůstojné úřadu, který zastává, této země a jejích občanů. Státní vyznamenání určená hrdinům této země a výjimečným osobnostem některými konkrétními jmény absolutně zdevalvoval, což je mi obrovsky líto právě kvůli například válečným hrdinům, kteří si toto vyznamenání nade vší pochybnost zaslouží. Společnost některých vyznamenaných a atmosféra, ve které ceremonie probíhá, nejsou tak úplně důstojné hrdinství těchto lidi.
Já toto rozdělování a nálepkování odmítám, odmítám těmto praktikám „vyklízet prostor“… I proto jsem o státním svátku na Hrad šel.

Je prezident Zeman důstojným a reprezentativním zástupcem naší země?

Opakované vulgární vyjádření v mediích? Opakované verbální útoky a urážení novinářů a rozdělování společnosti? To je důstojná reprezentace prezidentského úřadu? Ale to je problém i jeho nejbližšího okolí.
Komunisté podpořili současnou vládu, je cítit jejich vliv na fungování Babišova kabinetu?
Stručně řečeno: hlasovací mašina jede na plné pecky.

V průzkumech má ANO kolem třiceti procent, kde spočívá jeho síla? Jak dlouho ještě budou voliči slyšet na nesplnitelné sliby?

Síla hnutí ANO je jednoznačně v marketingu, to je známá věc. Která další politická strana či hnutí má k dispozici vydavatelství s nejčtenějšími deníky, rádii, nově i celý segment časopisů pro ženy?
Na druhou stranu sleduji dění na mediální scéně a vidím, že vznikají nové projekty právě jako protiváha řekneme „koncernovým médiím“; některé mimořádně kvalitní.
Věřím v sílu nezávislé žurnalistiky a věřím v selský rozum. Jen je potřeba trochu času a trpělivosti.

Je úloha ČSSD ve vládě důležitá, nebo se jedná pouze o doplněk vládnoucího ANO?

Nechám na posouzení laskavého čtenáře.
Až budete přesvědčovat spolustraníky o svých kvalitách, co bude tím stěžejním, co zmíníte?
Je na co navazovat a společně uděláme spoustu dobré práce. Otevřeme stranu dalším šikovným lidem a můžeme růst. Máme kam!

Rozhovor vyšel na serveru Fórum24. Dostupný zde: http://forum24.cz/jan-bartosek-zeman-statnimi-vyznamenanimi-jen-oznacuje-vyvolene-a-zavrzene/