KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Dostupnost bydlení za rozumné ceny

Dostupnost bydlení za rozumné ceny

Přidáno 20. 9. 2017
Revitalizací nevyužívaných nemovitostí v majetku státu, krajů a měst lze vytvořit nabídku důstojného a finančně dostupného bydlení např. pro mladé lidi zakládající rodiny, či seniory. A to za výhodných a dlouhodobě udržitelných podmínek.
Vlastník nemovitosti má z pozice investora možnost zhodnotit obtížně prodejný majetek, na jehož udržování nemá dostatek prostředků. Nájemce získává možnost pořídit si standardní bydlení na odpovídající úrovni za dostupných podmínek, život bez sociální stigmatizace, životní prostor nabízející technické a sociální zázemí a kulturu prostředí s širokou nabídkou služeb. Garantovaná výše plateb nájemného umožní rodině žít beze strachu z nekontrolovaně zvyšovaných poplatků z prodlení či nepříjemných změn v podmínkách, které bývají běžné u řady komerčních produktů. Benefity získává i příslušný region. Nabízí se zde nové příležitosti pro podnikání – v souvislosti s kultivací prostor a budováním bytových a doplňkových služeb dojde ke zvýšení poptávky po službách ve stavebnictví a dalších přidružených oborech, po dokončení a obsazení bytových jednotek lze předpokládat i rozvoj služeb návazných. Zvyšuje se tím tedy i celková ekonomická a sociální stabilita lokality, včetně zlepšení zaměstnanosti v regionu. Sekundárně je možné očekávat i pozvednutí stagnující populační politiky.

Jan Bartošek
místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL