KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Díky Senátu jsem poznal celý volební obvod, říká starosta Luboš Peterka

Díky Senátu jsem poznal celý volební obvod, říká starosta Luboš Peterka

Přidáno 22. 1. 2021
Jako starosta městyse Radomyšl funguje Luboš Peterka už 18 let. „Kdyby mi někdo na začátku řekl, že v téhle práci prožiji 18 let, nevěřil bych mu,“ říká loňský kandidát do Senátu.

Jaké investiční akce plánujete v roce 2021?
Zastupitelstvo schválilo loni 17. prosince rozpočet na rok 2021 jako vyrovnaný, když příjmy a výdaje budou 33 432 000 korun. Hlavní akce zahrnuté do rozpočtu jsou zateplení tělocvičny, rekuperační jednotka, modernizace počítačové učebny a nový výtah v základní škole, veřejné osvětlení v lokalitě pro výstavbu 26 nových rodinných domů, oprava komunikací, nové dopravní a sportovní hřiště pro děti, rekonstrukce hrází a manipulačních objektů rybníků Křemenný a Hliník a druhá etapa vybavení muzea.

Děláte starostu 18 let. Jaký byl pro vás ten uplynulý rok?
Rok 2020 byl hodně specifický zejména vzhledem k pandemii. COVID 19 výrazně ovlivnil život v našem městysi zejména v oblasti kultury sportu a společenského života, když byly zrušeny téměř všechny akce. Od jara pracuje úřad v omezeném režimu a kromě běžné činnosti zajišťuje informovanost občanů o opatřeních souvisejících s pandemií. Jarní vlna byla navíc ve znamení zajišťování roušek pro naše občany a místní podnikatele a všichni doufáme, že vakcína vrátí život zase do normálních kolejí. Co pandemie naštěstí neovlivnila, byly plánované investice, které se podařilo úspěšně realizovat. Nový chodník v Domanicích, klubovnu v Rojicích, rekonstrukci kanalizace, novou učebnu v ZŠ nebo první etapu vybavení muzea.

Má pandemie dopady na ekonomiku městyse?
Výpadek daňových příjmů byl v roce 2020 částečně kompenzován nenávratnou finanční kompenzací od státu a rozpočet na rok 2021 jsme sestavili rozvážně s ohledem na předpokládanou pokračující ekonomickou krizi, dopady kompenzací souvisejících s pandemií a daňového balíčku. Hlavně musím říci, že krize nás nepřekvapila, jelikož již byla dlouhodobě avizována. Díky úspěšnosti při získávání dotací v minulých letech jsme navíc ušetřili téměř 40 miliónů takzvaně na „horší casy“. Také sklízíme ovoce strategického plánování a dynamického rozvoje našeho městyse. Vyrostla zde nová průmyslová zóna, byla realizována rozsáhlá bytová výstavba což nadále pokračuje, když letos bude k dispozici 26 nových parcel a rekonstrukcí prochází devět bytů. Díky tomu výrazně narůstá počet obyvatel a dětí ve školách, což jsou hlavní ukazatele pro ekonomiku každé obce.

V roce 2020 jste kandidoval do Senátu. Jak jste zvládal kampaň a současně svoji práci? Co vám kandidatura dala nebo vzala?
Kampaň do Senátu začala zlehka již začátkem roku 2020 a gradovala od července do poloviny října. Je jasné, že zejména druhá polovina roku byla pro mě osobně velmi náročná. Do kampaně jsem, jak je mým zvykem, dal maximum času a energie, ale současně jsem nechtěl šidit práci starosty a další funkce, které zastávám. I když do horní komory jsem se nakonec o pár hlasů nedostal, byla to pro mě velká životní zkušenost. Poznal jsem detailně volební obvod a hlavně spoustu nových lidí. Věřím, že i když jsem nakonec neuspěl, přispěla kampaň minimálně k propagaci našeho městyse a strany, za kterou jsem kandidoval.

Rozhovor vyšel ve Strakonickém deníku. Dostupný zde.