KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Dačické referendum proběhlo úspěšně

Dačické referendum proběhlo úspěšně

Přidáno 13. 10. 2021
Na 3580 občanů Dačic využilo svého práva a přišlo k urnám místního referenda týkajícího se dopravní situace na Palackého náměstí. Více než tři tisíce rozhodly o tom, že nová křižovatka bude mít podobu tzv. průsečné křižovatky se semafory. Výsledek tohoto hlasování je závazný a vedení města tuto variantu doporučí k výstavbě Jihočeskému kraji jako investorovi stavby. Město teď aktivně vstoupí do jednání s vedením Jihočeského kraje.

„Nejdřív bych moc rád poděkoval všem, kteří se referenda zúčastnili. Jak jsme už v minulosti mnohokrát říkali, stojíme o každý názor a zabýváme se jím. Jde o skvělý výsledek. Občané jednoznačně deklarovali, že se o dění ve svém městě aktivně zajímají, že jim bezpečnost jejich dětí a jich samotných není lhostejná a že jsou pro pozitivní změnu schopni skutečně něco udělat,“ řekl starosta Karel Macků.

K vypsání referenda přistoupili zastupitelé Dačic po letech diskusí. Současný stav dopravy na Palackého náměstí už naprosto neodpovídá jak bezpečnostním, tak technickým normám pro provoz silničních komunikací a je nezbytné ho řešit v co nejkratším termínu. Stavba nové křižovatky bude součástí dokončení celkové revitalizace Palackého náměstí a o náklady na tuto akci se budou dělit město Dačice s Jihočeským krajem (respektive Správou a údržbou silnic Jihočeského kraje).

„Jednou z nejčastěji kladených otázek po vypsání „místních voleb o křižovatce“ bylo, proč neřešíme rovnou obchvat města. Ten by byl zcela ideálním řešením, jistě. Už v roce 2016 nechalo město zpracovat studii alternativní trasy a dnes je možné říct, že jsme se díky konstruktivním jednáním se společností Centropen i Jihočeským krajem výstavbě hodně přiblížili,“ uvedl starosta Macků. „Přesto,“ jak Macků doplnil, „by mohla být stavba obchvatu zahájena nejdříve za nějakých 10 až patnáct let.“

Vedení města v průběhu několika týdnů před termínem konání referenda ve dnech 8. – 9. 10. připravilo celou řadu informací, zpráv, rozhovorů, nákresů křižovatek tak, aby se občané mohli orientovat mezi dvěma navrhovanými variantami. Průsečnou křižovatkou se semafory a okružní. Občané zvolili první z navrhovaných řešení.

„Teď musíme všichni s chladnou hlavou pokračovat ve společné práci,“ řekl na závěr starosta Karel Macků.