KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Čtyři krajští zastupitelé a postup do druhého kola senátních voleb

Čtyři krajští zastupitelé a postup do druhého kola senátních voleb

Přidáno 4. 10. 2020
Jihočeští lidovci mohou po víkendových volbách slavit. Výsledky krajských a prvního kola senátních voleb na Strakonicku, Písecku a Pošumaví totiž ukazují velmi příznivé výsledky pro KDU-ČSL. V krajských volbách se lidovcům podařilo obhájit čtyři zastupitelská křesla a v senátních volbách postoupil lidovecký kandidát Luboš Peterka do druhého kola.
V krajských volbách lidovci kandidovali na společné koaliční kandidátce s názvem TOP 09 a KDU-ČSL – Společně pro jižní Čechy. Za ní byli do zastupitelstva Jihočeského kraje zvoleni lídr kandidátky, historik a moderátor František Talíř, poslanec Jan Bartošek, učitel na gymnáziu Šimon Heller a ředitel hospice Robert Huneš. Lidovcům se tak podařilo obhájit čtyři zastupitelská křesla, kterými dosud disponovali. Zbylí tři zastupitelé z celkem sedmi koaličních jsou zástupci TOP 09. Koalice celkově skončila na čtvrtém místě v pořadí stran se ziskem 10,45% hlasů.

Zástupci koalice ihned zahájili koaliční jednání se zástupci ostatních stran. Ta jsou však ještě teprve na začátku a žádný zásadní výsledek zatím nepřinesla. „Jednáme. Můžete si být jistí, že tak, jak se dohodneme, bude to nejlepší pro Jihočeský kraj. Velké díky za podporu!,“ děkuje voličům lídr František Talíř. „Je to skvělý výsledek a velký úspěch. Prvním bylo to, jak jsme se dokázali s TOP 09 domluvit na koaličním projektu a jak dobře si rozumíme a férově spolupracujeme, druhým samotný výsledek voleb. Je to velmi dobrý příslib do budoucna,“ doplňuje poslanec Jan Bartošek.

V senátních volbách v obvodě č. 12 – Strakonice získal starosta Radomyšle Luboš Peterka celkem 15,01% hlasů a postoupil tak z druhého místa do druhého kola, ve kterém se utká s kandidátem ODS Tomášem Fialou. „Moc děkuji voličům za podporu. Kdo sledoval sčítání hlasů ví, že každý hlas měl doslova cenu zlata. Nyní ale začínáme od nuly a nic není rozhodnuto,“ poukazuje Luboš Peterka. O novém senátorovi za obvod Strakonice se rozhodne v druhém kole příští pátek a sobotu 9. – 10. října.