KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Chceme pracovat na rozvoji školy, říká starosta Radomyšle Luboš Peterka

Chceme pracovat na rozvoji školy, říká starosta Radomyšle Luboš Peterka

Přidáno 31. 10. 2022
Post starosty obhájil i po letošních komunálních volbách Luboš Peterka, který neměl protikandidáta. V městysu s více než tisíci voliči šla letos do voleb jediná kandidátka s devíti členy, kteří se tak automaticky dostali i do zastupitelstva. Starosta Luboš Peterka v rozhovoru pro Týdeník Strakonicko popsal, jaké úkoly před Radomyšlí aktuálně stojí.
S jakou vizí nastupujete do dalšího čtyřletého období v čele Radomyšle?
Velké investice už naštěstí máme za sebou. Jelikož ale pracujeme kontinuálně, teď nebudeme začínat od nuly. Máme rozpracované některé akce. Plánujeme například další investice do základní školy, chtěli bychom zpracovat komplexní projekt jejího rozvoje. Dále pracujeme na modernizaci ordinací v našem zdravotním středisku, kde máme praktického, dětského i zubního lékaře. Letos nastoupila nová praktická lékařka, která má velké plány a představy o tom, jak má vypadat moderní ordinace. Dalším rozpracovaným projektem je komunitní centrum v Dominicích, které jako jediná místní část nemají klubovnu a zázemí pro aktivity a setkávání. Další nápady a podněty budeme postupně zapracovávat do rozpočtu.

Jak složité je pro městys vaší velikosti udržet služby zdravotního střediska?
Nám se to zatím daří, ale obecně je to pro obce a města obrovský problém. Radomyšl má zajímavou výhodu. Nabízíme ordinace s velmi pěkným bydlením, nová praktická lékařka má v patře krásný byt. Radomyšl má dobrou polohu mezi velkými městy, jako jsou Strakonice, Písek a Blatná. Je jistota, že pacientů tu bude dostatek, takže věřím, že v Radomyšli nebude udržení zdravotních služeb tak velký problém.

Na ustavujícím zasedání zastupitelé schválili zřízení nového osadního výboru v místní části Leskovice. Považujete fungování osadních výborů za důležité?
Jednoznačně! Jedna z prvních věcí, která se mi před 20 lety povedla prosadit, bylo zřízení osadních výborů, které Radomyšl neměla. Velmi to přispělo k rozvoji místních částí, kde si občané mohou vesnici za pomoci osadních výborů přetvářet k obrazu svému. Každý rok dáváme osadním výborům nějaký rozpočet a je na nich, jestli ho vyčerpají. Je to motivační prvek k tomu, aby výbory přinášely návrhy. Osadní výbory pomohly k rozvoji místních částí, které byly zanedbávané.

Čím si vysvětlujete, že v Radomyšli byla v letošních komunálních volbách jen jediná kandidátka? Nemůže být komplikací, že všichni kandidáti jsou rovnou zastupiteli a nemáte žádné náhradníky?
Žádnou komplikaci nečekám, nevidím k tomu důvod. Můžeme se jen dohadovat, proč nikdo jiný nepodal kandidátku. My jsme se snažili sestavit kvalitní tým, což se podařilo. Pro Radomyšl je jediná kandidátka atypická situace, nikdy se to nestalo. Když jsem já kandidoval poprvé, měli jsme v Radomyšli asi sedm uskupení. Před čtyřmi lety byly tři.

Máte na prahu nového volebního období nějaký vzkaz pro občany?
Jsem tady 20 let, hodně věcí se povedlo, ale nikdy by to nedokázal starosta sám. Je skvělé, že spolky a občané pomáhají a spolupracují s radnicí. Ať jsou to baráčníci, hasiči, divadelníci, hokejisté nebo nohejbalisté. Díky aktivním lidem je rozvoj Radomyšle takový, a za to jim patří poděkování.

Rozhovor vyšel v tištěném vydání Týdeníku Strakonicko dne 19. října 2022