KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy Český Krumlov čeká oprava hřbitova či nové polopodzemní kontejnery

Český Krumlov čeká oprava hřbitova či nové polopodzemní kontejnery

Přidáno 19. 1. 2022
Českokrumlovské zastupitelstvo schválilo v prosinci rozpočet na rok 2022 s očekáváním zlepšení pandemické situace, ovšem při vědomí růstu inflačních nákladů a nejistotě rozpočtování příjmů, jak daňových, tak nedaňových. Přesto se v něm počítá na letošní rok s několika zásadními investicemi, které významně přispějí k rozvoji tohoto starobylého okresního města.
„Rozpočet na rok 2022 počítá s přebytkem běžného hospodaření (rozdíl mezi běžnými, provozními příjmy a jim podobnými výdaji) 53 milionů korun a s kapitálovými výdaji (investicemi) v objemu zhruba 110 milionů korun. Na první pohled tento výsledek vypadá solidně, ale je třeba uvést, že z oněch 110 milionů na investice tvoří většinu ty, které se z různých důvodů nepodařilo realizovat v minulém roce (celkem za 68 mil. Kč),“ vysvětluje místostarosta Českého Krumlova za KDU-ČSL Josef Hermann.

„Mezi největší investice letošního roku bude patřit vedle každoroční obnovy vodohospodářského
majetku první etapa rekonstrukce hřbitova (dokončení ve 2023), vybudování nových polopodzemních kontejnerů a parkovacích míst na sídlišti Špičák a pořízení digitálně řízených zábran vjezdu do pěší zóny. V kapitálovém rozpočtu je vytvořena třináctimiliónová rezerva na investice, která bude rozpuštěna (použita na další konkrétní investiční akce) až po uzavření výsledku hospodaření za uplynulý rok, kdy očekáváme, že skončíme s přebytkem až do výše deset milionů korun, o které budeme moci ještě navýšit kapitálové výdaje letošního roku,“ upřesňuje místostarosta Hermann.

„Schválením rozpočtu na tento rok jsme zároveň vstoupili do posledního roku aktuálního volebního období. Je tedy pomalu čas na bilancování a skládání účtů občanům, jak jsme naplnili základní priority našeho programového prohlášení ze začátku roku 2019. Již dnes je zřejmé, že řadu z nich se nám splnit nepodaří, neboť dopad covidové pandemie na fungování města, zejména pak na oblast financí, byl příliš silný. Jen na běžných příjmech přišel, resp. přijde rozpočet města za čtyřleté volební období o 130 – 150 milionů korun. A o další desítky milionů korun přišla největší městská společnost, Českokrumlovský rozvojový fond,“ dodává Josef Hermann.

Zbývá jen přát Českokrumlovským, aby se jim v letošním roce všechny plánované rozvojové záměry podařily.