Vimperské tunely

Přidáno 23. 7. 2021
Byl jsem upozorněn na článek „Postřehy ze zastupka II“ a cítím potřebu reagovat na větu, která se mě týká. Cituji autora: „Dovedu si představit, co to musí dát úsilí, sebezapření a přetvářky léta se prezentovat, že vše, co dělám, dělám pro občany a přitom tuneluji městskou kasu, městské lesy a městské pozemky a nakonec nějaký zneuznaný policajt Vám rozkryje pěkně rozehranou špinavou hru, to fakt musí naštvat.“
Jestli tím policajtem myslel autor článku pan M. Pešek sám sebe, pak měl namísto zneuznaného policajta použít spíše trestně stíhaného a odsouzeného. Ale kvůli tomu tento článek nepíšu. Reaguji na obvinění z tunelování městských lesů - kdo jiný by je měl tunelovat než jednatel společnosti, která v nich hospodaří, ne? Podívejme se, co se pod pojmem tunelování dozvíme v naučném slovníku: „Tunelování je termín pro rozsáhlý finanční podvod, při kterém management firmy ve velkém odčerpává její finanční prostředky do jiných firem zpravidla vlastněných. Toto odčerpávání většinou není přímé, ale např. prostřednictvím pro tunelovanou firmu výrazně nevýhodných obchodů. Jde o neformální označení pro druh hospodářské kriminality.“ Podle autora článku jsem tedy zloděj.

Neberu nikomu právo na vyjádření svého názoru, ale vše má své meze. Ty však někteří členové hnutí Jihočeši 2012, za které pan Pešek kandidoval v komunálních volbách, neznají nebo nejsou schopni rozpoznat. I politická rivalita by měla mít své hranice. Něco podobného jsem zažil zhruba před šesti roky. Tehdejší kontrolní výbor byl na svůj vlastní návrh pověřen zastupitelstvem města kontrolou městských lesů. A protože jsem byl v té době členem rady města a předsedou a členem kontrolního výboru pan Kutil a paní Preslová z opozičního hnutí Jihočeši 2012, je jasné jaké výsledky kontroly byly zastupitelstvu předloženy. Do toho nějaký anonym podal na naši firmu trestní oznámení, které prošetřovala kriminálka. Poté byly provedeny dva audity hospodaření. Jeden hospodaření účetního, druhý hospodaření v lesích. Výsledkem bylo, že kriminálka trestní oznámení odložila jako nedůvodné a audity vyvrátily veškerá nařčení ze špatného hospodaření (audit znamená úřední přezkoumání a zhodnocení dokumentů, zejména účtů nezávislou osobou. Účelem je zjistit, zda doklady podávají platné a spolehlivé informace o skutečnosti a také zhodnotit kvalitu vnitřní kontroly. Audit ke stažení zde.

Co se týče tunelování městských pozemků, nevím, co měl autor konkrétně na mysli. Napadá mě jediná věc, která by se snad mohla nazvat tunelem, a to byl prodej stavebních parcel pod Hrabicemi. To by ale pan Pešek střílel do vlastních řad. Město Vimperk nechalo část těch parcel zainvestovat (zavést elektriku, plyn, kanalizaci, zpřístupnit ...). Tyto parcely se prodávaly v době starostování pana Petráška a paní Martanové za 1 000 Kč/m2. Poté došlo v roce 2017 k odvolání vedení města a nastoupilo nové vedení v čele se starostou p. Dvořákem (Jihočeši 2012). To prodalo zbytek nezainvestovaných parcel firmě Bidli reality a.s. za 130 Kč/m2, přitom znalecký posudek a cena v místě a čase obvyklá byla 290 Kč/m2 za pozemky, které nejsou v dosahu stávající infrastruktury a 470 Kč/m2 v blízkosti stávající komunikace do osady Hrabice. K tomuto je třeba ještě dodat, že k prodeji pozemků došlo v červnu 2018 a firma Bidli reality a.s. byla založena v lednu 2018. Firma se zavázala vybudovat 15 nízkopodlažních dvojdomků a 5 nízkopodlažních solitérních rodinných domků plus veškerou infrastrukturu do června 2023. Ještě nebylo kopnuto.

Tunelování městské kasy si neumím představit, jak by mělo vypadat. Pokud však někdo ví, že k tomu dochází, má právo nebo spíše povinnost to oznámit orgánům činným v trestním řízení. Pro starostku to nebude jistě žádné překvapení, protože trestní oznámení na ni někdo podává vcelku pravidelně a všechny se ukázaly jako neodůvodněné.

Stanislav Hlava
jednatel společnosti Městské lesy Vimperk s.r.o.
zastupitel města Vimperk

Článek vyšel na serveru vimperk.eu. Dostupný zde