KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Komentáře Tradice zaniklé obce zasluhuje podporu

Tradice zaniklé obce zasluhuje podporu

Přidáno 21. 7. 2021
Obec Křtěnov na Českobudějovicku má pohnutý osud. V roce 1930 měla 221 obyvatel, od roku 1991 bohužel nula.
Navštívil jsem ji včera v rámci svých cest do terénu mezi jednáními v Temelíně a v Týně nad Vltavou. A příběh této vesnice mě opravdu hodně zasáhl. Po rozhodnutí o stavbě JE Temelín byla totiž prakticky celá srovnána se zemí, zbyl jen kostel sv. Prokopa a tři budovy v okolí. Jinak nic.

Podle svědectví pamětníků se museli obyvatelé vystěhovat přibližně do půl roku. Osud v mnohém podobný těm, které známe z pohraničí. A stejně jako tam našli i zde místní způsob, jak často velmi bolestné rány minulosti zkusit překlenout - ubránili před demolicí farní kostel ze 13. století a pravidelně v něm pořádají koncerty a poutní mše svaté.

A já vnímám jako velmi důležité je v tom maximálně podpořit, protože se nemůžeme dívat do budoucnosti bez vyrovnání se s minulostí. Proto jako kraj podporujeme např. i Paměť národa. Na své kořeny prostě nesmíme zapomínat.

Mgr. František Talíř
první náměstek hejtmana Jihočeského kraje