KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Komentáře Svojí suverenitu musíme chránit! Koronavirus je zdviženým prstem!

Svojí suverenitu musíme chránit! Koronavirus je zdviženým prstem!

Přidáno 14. 4. 2020
Pandemie nového typu koronaviru podle poslance a místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška odhalila v plné síle, jak nebezpečné je spoléhat se na dobrou vůli některých cizích zemí při mezinárodní spolupráci v oblasti výroby strategicky důležitých komodit, vzájemném obchodu a předávání informací.
„V souvislosti se šířením nákazy novým koronavirem, majícím původ v Číně, si musíme uvědomit, že nic není samozřejmost. Na podobnou věc se nikdy nemůžeme úplně připravit. Teď uděláme opatření, ale v budoucnu nás může překvapit něco jiného a zase si můžeme říkat, jak jsme něco nečekali,“ upozorňuje Jan Bartošek a dodává, že z této zkušenosti je třeba se poučit a ponechat rozhodování o některých strategicky důležitých segmentech života společnosti výhradně v českých rukou.

„Je třeba zachovat vlastní suverenitu a chránit jí. Aktuální situace nám jistě v některých případech otevře oči a změní pohled na nutnost ovládat některé komodity, výrobní procesy a komunikační kanály, tedy nedávat je do rukou jiného státu,“ zdůrazňuje Jan Bartošek.