KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Komentáře NP Šumava slaví 30 let!

NP Šumava slaví 30 let!

Přidáno 21. 3. 2021
V týdnu se na mě obrátil redaktor Mladé fronty Dnes s otázkou, co pro mě Šumava znamená a co bych Národnímu parku popřál do dalších let. Tak vám to nezkrácené píšu i sem, do komentáře přidávám odkaz na celý článek a budu moc rád, když mi na stejnou otázku napíšete svoji odpověď a třeba i přidáte fotku místa, které máte na Šumavě nejradši.
Tak tedy - čím je pro mě Šumava a co bych jí přál do budoucna?
Šumava jsou zelené plíce jižních Čech. Jde o jedno z nejkrásnějších míst celé naší země, které se právem pyšní nádhernou horskou přírodou. Je proto vyhledávaným cílem turistů a i já sem s oblibou jezdím nabrat síly, pročistit si hlavu, odpočinout. Boubínský prales nebo pramen Vltavy jsou místa, o kterých se děti učí již na prvním stupni základní školy. Šumava je poklad a naším společným úkolem je o něj pečovat.

Národnímu parku a jejímu řediteli chci tedy poděkovat za jejich práci v oblasti ochrany přírody, která je naprosto klíčová pro zachování přírodní krásy Šumavy pro další generace. Jako náměstek pro životní prostředí a cestovní ruch chci především dosáhnout dobré a plodné spolupráce všech - občanů, starostů i odborníků. Musíme hledat společně, co je správnou cestou jak pro ochranu přírody, tak pro rozvoj šumavských obcí či zázemí pro turisty. Cíl máme totiž všichni stejný - krásnou a zdravou Šumavu, kam se rádi vracíme. A jako přeji nám všem v čase pandemie hodně sil a pevné zdraví, tak přeji naší milované Šumavě hodně vláhy a odolnosti vůči škůdcům.

Mgr. František Talíř
první náměstek hejtmana Jihočeského kraje