KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Komentáře Energetické výzvy Jihočeského kraje a jak s nimi naložit

Energetické výzvy Jihočeského kraje a jak s nimi naložit

Přidáno 12. 9. 2024
Jihočeská veřejnost v poslední době se zatajeným dechem sleduje plánovaný rozvoj zařízení pro výrobu obnovitelné energie. A nejde jen o malé skupinky fotovoltaických panelů na střechách rodinných domků. Novinové stránky totiž plní informace o plánech na stavbu rozsáhlých solárních elektráren na dohled od hlubockého zámku na Českobudějovicku nebo v prostoru sanovaných odkališť MAPE, skupinu větrných elektráren u Strmilova na Jindřichohradecku nebo v blízkosti Rožmberku nad Vltavou na Českokrumlovsku.
V posledních letech jsme očitými svědky skutečně dynamického rozvoje solární i větrné energetiky v našem kraji. Celorepublikově bylo jen za loňský rok instalováno 83 tisíc nových fotovoltaických elektráren s celkovým špičkovým výkonem téměř jeden gigawatt. Toto tempo se bude nadále zvyšovat, jak ostatně dokládají plánované stavby.

S tímto růstem přicházejí i nové výzvy pro politickou reprezentaci kraje. Jednou z nich je potřeba efektivní koordinace mezi různými zájmovými skupinami. Výrobci solární energie, obce, spotřebitelé i veřejnost jako taková – všichni mají své specifické potřeby a cíle. Právě zde vidím klíčovou roli krajské politické reprezentace jako koordinátora, který by měl zajistit, aby byly tyto zájmy sladěny a aby se maximalizoval přínos pro všechny zúčastněné strany.

Krajské zastupitelstvo a jím zřizované pracovní skupiny by měly aktivně podporovat zejména dialog mezi výrobci solární energie a obyvateli míst, kde mají být tyto elektrárny stavěny. Zaštiťovat veřejná setkání, pomáhat diskutovat problémy a hledat společně výhodná řešení.

Je pochopitelné, že obyvatelé Jihočeského kraje mají obavy z možného negativního dopadu solárních elektráren na ráz venkovské krajiny. Proto je důležité, aby krajské zastupitelstvo při schvalování zásad územního rozvoje důsledně minimalizovalo vizuální a environmentální dopady. Prioritně by měly být pro instalaci energetických výrobních systémů využívány areály existujících průmyslových ploch nebo střechy budov, namísto zbrusu nových záborů zemědělské půdy. Případně podmiňovat částečné využití zemědělských ploch kombinací se zemědělskou produkcí na částečně stíněných osevních plochách na principu tzv. agrivoltaiky.

Krajská politická úroveň vhodně doplňuje důvěrnou znalost lokálních potřeb a nálad s celostátními zájmy a programovými cíli uskutečňovanými státními úřady. Tato strategická pozice dává politikům na krajské úrovni odpovědnost v osvětě a vzdělávání veřejnosti a přenášení zpětné vazby do celostátní úrovně. Informování občanů o možnostech využití solární energie, sdílení v souladu s novelou zákona „lex OZE II“, může být klíčové pro plné pochopení, využívání a další rozvoj tohoto sektoru. Nové krajské zastupitelstvo má jedinečnou příležitost stát se mostem mezi různými zájmovými skupinami, zajistit, aby byl přechod na obnovitelné zdroje energie co nejhladší a nejefektivnější a ochránit přitom dosud jen málo dotčenou pohádkovou krajinu jižních Čech pro její obyvatele i návštěvníky z ostatních koutů země.

Ing. arch. Martin Veber
zastupitel Hluboké nad Vltavou
předseda spolku Hluboká-Zámostí
kandidát do zastupitelstva Jihočeského kraje za koalici Společně pro Jižní Čechy