KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Terezie Jenisová: Prodat radnici se nevyplácí
Zpět

Terezie Jenisová: Prodat radnici se nevyplácí

Přidáno 19. 2. 2016
Ilustrační foto
 Jak se říká - prodat lze jen jednou. Ačkoli se najdou případy, kdy je tentýž majetek zhodnocen opakovaně, příliš časté nejsou. Lidové rčení víceméně odráží skutečnost, že s prodaným majetkem už nelze nikterak naložit, nelze ovlivnit jeho budoucnost ani jej získat zpět. Pravidla bývají potvrzena výjimkami. Třeboň patrně bude jednou z nich.
 Radnici, chcete-li obecní či městský úřad, magistrát, najdete v drtivé většině míst v centru - na náměstí, návsi. Pokud vedení obce radnici v centru prodá jako zbytný majetek, je to poněkud nestandardní. Absence úřadu, kam lidé chodí vyřizovat potřebné záležitosti, může za poměrně krátkou dobu hlavní zónu vylidnit a pozornost obrátit jinam. Pokud jdete cokoli vyřídit, zároveň se podíváte do obchodů v sousedství, zajdete na oběd. Tam, kde z centra zmizí tento důvod, mizí i běžný pohyb, život... A to především v mimosezónním období. Stalo se to v Třeboni po prodeji budov radnice na Masarykově náměstí. Objekty byly prodány bez předkupního práva a nová majitelka svůj původní záměr, vybudovat zde hotel, nerealizovala. Domy chátraly. Návštěvníky města ani jeho obyvatele, nezajímá, kdo radnici prodal a s jakými podmínkami. Chtějí řešení. Po dlouhých debatách vstoupilo nynější vedení města v jednání s majitelkou domů o jejich odkoupení. Cena odrážela aktuální znalecký posudek a nepřesáhla částku prodeje před sedmi lety. Pokud samospráva majetek rozšiřuje, musí vědět proč. Ani v tomto případě nešlo "jenom" o záchranu chátrajících objektů. Snahou je využít prostory pro instituce kulturně- společensko vzdělávacího charakteru, které do centra města přivedou celoročně nejen návštěvníky, ale především obyvatele města a okolí. 

V každém případě se radnice nebude stěhovat zpět. Právě tady platí ono rčení, že prodáš jen jednou. Záměrem je majetek města spravovat a hospodařit na něm, zvlášť pokud dobře slouží. Věříme, že bývalá radnice bude tímto příkladem i v budoucnu, přestože chce vše svůj čas. Z dlouhodobého hlediska nyní připravuje Třeboň dopravní koncepci v historickém jádru, kde se během sezóny v pěší zóně potkávají chodci, cyklisté, vozidla zásobování i osobní vozy turistů, podnikatelů, rezidentů. Centrum Třeboně by se mělo stát atraktivnějším a bezpečnějším. Má k tomu nejen ambice, ale i předpoklady.

Terezie Jenisová (KDU-ČSL), starostka města Třeboň

 

Přiložené dokumenty: