KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Terezie Jenisová: „Investice“ do mladých rodin se rozhodně vyplácí
Zpět

Terezie Jenisová: „Investice“ do mladých rodin se rozhodně vyplácí

Přidáno 4. 3. 2016
Ilustrační foto
 Třeboň stejně jako mnoho jiných menších měst se potýká s trvale klesajícím počtem obyvatel a stárnutím populace. Ačkoli v roce 2007 mělo ve městě trvalý pobyt 8 840 lidí, v loňském roce to bylo už pouze 8 391. Hlavní příčinou stálého poklesu počtu obyvatel je záporné saldo migrace. Dá se říci, že třeboňské obyvatelstvo stárne i navzdory tomu, že právě od roku 2007 byl zaznamenán mírný nárůst porodnosti. V roce 2015 se v Třeboni a místních částech narodilo 78 dětí. S novým přírůstkem nastává pro rodinu mimořádně krásné, ovšem zároveň mimořádně náročné období. Z finančního hlediska jsme se rozhodli rodinám trochu ulehčit. Od ledna 2014 jsou děti do tří let věku včetně osvobozeny od poplatku za odpad, což v jednotlivých případech znamená úsporu 500 Kč za rok. Skutečné náklady na každého obyvatele přitom činí 864 Kč.

 V posledních letech i v menších městech a obcích vznikají mateřská nebo rodinná centra jako místo setkávání rodičů a dětí s dalšími rodinami. Vytvářejí prostor pro nejrůznější činnosti a hlavně pro sdílení zkušeností, zážitků, společného času. V Třeboni se poněkud netradičně město rozhodlo vzít záležitost do vlastních rukou. Mimo jiné proto, že potřeba rodinného centra byla zdůrazněna na fóru Zdravého města Třeboň. Rodinné centrum Kapřík od poloviny roku 2014 působí v prostorách města, bylo vybaveno 

a je provozováno z městského rozpočtu, z něhož je placena i koordinátorka centra.

Pomoci sladit rodinu a zaměstnání se snažíme i přímo na Městském úřadě Třeboň. V roce 2012 jsme se zapojili do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Audit rodina a zaměstnání, jehož výsledkem je např. zavedení placeného prorodinného volna na ošetřování člena rodiny či léčení vlastní nemoci v rozsahu tří dnů za rok nebo možnost přerušení práce v případě naléhavých rodinných událostí.
Třeboň platí za lokalitu bezpečnou, kde mohou společně trávit volný čas v rámci relaxačních aktivit celé rodiny. Celkem třináct dětských hřišť na území města a místních částí je součástí městského majetku a taktéž v jeho správě. Herní prvky jsou také na Stezce zdraví vedoucí okolím města, další volnočasové projekty zaměřené na rodiny se nyní připravují.

Pro „omlazení“ mohou obce nabízet nejrůznější možnosti. Vždy ale bude záležet na tom, zda je v místě dostatek pracovních příležitostí a jak nákladné jsou bydlení a celkové životní náklady mladých rodin. Podpora je ovšem nezbytná i ze strany státu. Návrh Odborné komise pro rodinnou politiku spočívající v možnosti rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku a ve vyšší částce a též možnosti dávat děti do školky na delší dobu než doposud by mohl mladým rodinám významně ulehčit život.  

Terezie Jenisová (KDU-ČSL), starostka města Třeboň

 

Přiložené dokumenty: