KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Registr smluv poškodí Budvar a nahraje konkurenci!
Zpět

Registr smluv poškodí Budvar a nahraje konkurenci!

Přidáno 8. 3. 2016
Ilustrační foto
 Podle zákona o registru smluv by Budvar měl začít zveřejňovat všechny svoje uzavřené smlouvy. „Zveřejněním obchodního tajemství, respektive za kolik co Budvar nakupuje, by ale výrazně zhoršilo pozici národního podniku na trhu,“ říká místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Proto poslanci KDU-ČSL navrhli Budvar ze zákona vyjmout.

 Pod poslaneckým návrhem je podepsán místopředseda sněmovny Jan Bartošek, ministr zemědělství Marián Jurečka a poslanec Petr Kudela (všichni KDU-ČSL). Dle současně schváleného zákona o registru smluv, by se na Budvar vztahovala povinnosti zveřejňovat jím uzavírané smlouvy a tím by byl nucen odhalit konkurenci veškeré své obchodní podmínky sjednané s konkrétními partnery. „Budvar by tak měl značně horší pozici na trhu než konkurence, protože by musel zveřejňovat, co za kolik nakupuje i prodává. Lidově řečeno, bychom národní podnik na trhu vysvlékli do naha,“ zdůvodňuje návrh Jan Bartošek.

Navržená změna zákona prošla minulý týden v Poslanecké sněmovně do druhého čtení. Pokud by byla změna zákona Poslaneckou sněmovnou schválena, poputuje ještě do senátu a k prezidentovi. Čas na změnu zákona je pak do 1. Července, kdy zákon o registru smluv nabude účinnosti.

 

Přiložené dokumenty: