KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Poslanci na návrh Jana Bartoška odstranili překážku v pořízení vozidla pro postižené děti
Zpět

Poslanci na návrh Jana Bartoška odstranili překážku v pořízení vozidla pro postižené děti

Přidáno 16. 2. 2016
Ilustrační foto
Minulý týden ve sněmovně poslanci ve vzácné shodě změnili dva zákony, které komplikovaly život rodinám s dětmi s těžkým zdravotním postižením. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL navrhl, aby poslanci použili výjimku a nebylo nutné zákony projednávat v několika čteních, ale bylo možné jejich změnu schválit rovnou v prvním čtení. Jeho návrh i změnu zákona nakonec podpořili téměř všichni jeho přítomní sněmovní kolegové. O co v návrhu vlastně šlo? O odstranění velmi konkrétní překážky, která v poslední době znemožňuje provozovat motorové vozidlo zakoupené díky příspěvku z Úřadu práce.

 Rodiny nezletilých dětí s těžkým zdravotním postižením mohou žádat o příspěvek na zakoupení motorového vozidla. Nárok na něj mají podle zákona č. 329/2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Jenže znění zákona změnilo dříve zavedenou praxi a v kombinaci s novým občanským zákoníkem (zákon č. 89/2012) přineslo těmto rodinám komplikace.

Dříve totiž vyhláška definovala, že majitelem motorového vozidla, na který se poskytuje příspěvek, byl rodič.  Zákon 329/2011 vyhlášku zrušil a zakotvil, že majitelem již není rodič, ale dítě samotné. A občanský zákoník zase říká, že v takovém případě (v právním jednání, které se týká jmění dítěte) musí rodič předem získat souhlas soudu.

Úřady práce, které příspěvek vyplácejí, nepraktické znění zákonů nerespektují a nadále vydávají svá rozhodnutí, aniž by vyžadovaly příslušná rozhodnutí soudů. Jenže na zákon si vzpomněly registry motorových vozidel a odmítají bez rozhodnutí soudu vozidlo zapsat. Rodiče tak nemohou vozidlo pro potřeby svého postiženého dítěte používat. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek tedy navrhl zákony měnit tak, aby – i když je dítě vlastníkem – nebylo nutné v případě rozhodování nároku na tzv. zvláštní pomůcku, kam spadá i motorové vozidlo, ani při jejím nákupu, vyžadovat rozhodnutí soudu.

„Nejenom že odstraníme řadu obtíží ze života zdravotně postižených a jejich rodin, ale přijetí tohoto návrhu s sebou neponese zvýšené finanční náklady na státní rozpočet, ani další veřejné rozpočty,“ řekl mj. místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

Nové znění zákona musí ještě posoudit senát a podepsat prezident.

Zdroj: Zdravotnický deník

Přiložené dokumenty: