KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Vzácná návštěva v Českém Rudolci
Zpět

Vzácná návštěva v Českém Rudolci

Přidáno 1. 9. 2015
Ilustrační foto
 Jižní Čechy poctil svou návštěvou velvyslanec Mexika v České republice J.E. p. Pablo MACEDO RIBA doprovázený svou asistentkou Zuzanou Nowakovou a  konzulem Salvadorem Tinajero.
 Na jejich cestě jim byl průvodcem místopředseda poslanecké sněmovny ing. Jan Bartošek (člen zastupitelstva města Dačice) spolu se svým asistentem Šimonem Hellerem. Ve čtvrtek 20. srpna nejdříve zavítali do Českých Budějovic - Budějovického Budvaru, výrobce jednoho z nejexportovanějších piv České republiky a také do firmy Robert Bosch, spol. s.r.o. Z rušného města v  odpoledních hodinách zamířili směrem na Jindřichohradecko. Další plánovanou zastávkou bylo „srdce“ České Kanady - Český Rudolec. Malebná krajina plná zeleně ostře kontrastovala s předchozím prostředím pobytu skupiny návštěvníků.

Na Obecním úřadě v Českém Rudolci byla tato vzácná delegace přivítána starostou obce Luďkem Plucarem, správcem věcí veřejných Petrem Dušejovským a předsedkyní místní organizace KDU-ČSL Ing. Alenou Nehybovou. Společné setkání se uskutečnilo v ryze přátelské atmosféře. Pan velvyslanec i ostatní hosté byli obeznámeni se současným děním na Rudolecku, projevili zájem i o prameny historie obce a jejího okolí. Pozornosti se těšil především místní zámek, právem přezdívaný Malá Hluboká. Zcela jedinečnou památkou na návštěvu velvyslance a konzula Mexika v naší obci se stal jejich obsáhlý pozdrav v kronice, vtipně ukončený větou v českém jazyce. Závěrem setkání na obecním úřadě pan starosta předal diplomatům na památku věcné dary. I společná fotografie všech zúčastněných před obecním úřadem bude připomínat chvíle strávené v milé společnosti, protkané vstřícností a otevřeností.

Tímto ovšem návštěva ještě nebyla u konce. Společně se všichni odebrali do areálu zámku v Českém Rudolci. Dostalo se jim vřelého uvítání od současného správce Stanislava Cieglera a také předsedy občanského sdružení Paměť Rudolecka Petra Zemana. Od pana Zemana se velmi stručně dozvěděli historii zámku, informace o proběhlých opravách a také nastínění plánů rekonstrukce objektu do budoucna. Poté se odebrali do zrenovovaného Zájezdního hostince, historické budovy z 18. století, patřící k zámku. Kromě penzionu a restaurace se zde nachází i zrekonstruovaná barokní oranžerie na wellness a pivní lázně. Hospodářské budovy slouží nyní jako 1. „českokanadský“ pivovar, kterým se tak po 118 letech obnovila tradice vaření piva v Českém Rudolci.  Byla jim představena Radovana Kocmanová, zdejší sládková. V pivovaru nechybělo odborné průvodní slovo, týkající se procesu vaření Rudoleckého piva a ani malá ochutnávka lahodného moku různých barev a vůní. Po společném fotografování se vzácní hosté rozloučili.

Oproti původnímu záměru se delegace v Českém Rudolci zdržela o něco málo déle. Časový harmonogram byl neúprosný a program cesty velmi pestrý.  Další místem návštěvy byly Dačice, kde je již zcela jistě netrpělivě očekávali. 


Text: I. Baštářová, foto: Šimon Heller

Přiložené dokumenty: