KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 120 let dobrovolného hasičského sboru v Českém Rudolci ( 1895-2015)
Zpět

120 let dobrovolného hasičského sboru v Českém Rudolci ( 1895-2015)

Přidáno 18. 8. 2015
Ilustrační foto
 V sobotu dne 8.srpna 2015 ve 13:00 hodin vyšel od zámku v Českém Rudolci, za doprovodu hasičské hudby z Nové Bystřice, slavnostní průvod mnoha jednotek SDH z bližších i vzdálenějších míst České republiky a z partnerské obce Thaya , s historickými prapory. Slavnostní průvod po obci, který doprovázeli představitelé obce a mažoretky z Dačic, byl zahájením oslav 120. výročí založení hasičského sboru v Českém Rudolci. Hlavní ulici lemovali diváci z Českého Rudolce i ze širokého okolí a potleskem vzdávali čest těm, kteří za dobu své existence nesčíslněkrát zachraňovali životy i majetek občanů v extrémních životních situacích požárů, povodní , při dopravních a jiných nehodách.
 Celý průvod došel na hlavní shromaždiště kolem vystavené moderní i historické hasičské techniky před budovou hasičské zbrojnice, kde oslavy za hojné účasti diváků probíhaly. Po zformování jednotlivých skupin nastoupených jednotek postupně vystupovali významní čestní hosté. Přítomné přivítal starosta SDH Č. Rudolec pan Nováček . Informaci o historií sboru podal místostarosta sboru pan Šabatka, nejdůležitější výsledky práce sboru zhodnotil velitel jednotky pan Tesař. Blahopřání a poděkování předali hasičům z Českého Rudolce pan Ing. Jan Bartošek, místopředseda poslanecké sněmovny PČR, pan Josef Mihal, starosta okresního SDH J. Hradec, starostové spřátelených přítomných sborů z Lanšperka, z Dolního Bukovska z Valtínova, starosta partnerské rakouské obce Thaya p. Ing. Köck, místostarosta pan Strohmer a velitel FF Niederedlitz pan Franz Tesnohlidek. Závěrečná slova poděkování a blahopřání vyjádřili oslavencům starosta obce pan Plucar a místostarosta pan Semotán, kteří poděkovali také přítomným sborům za účast, za zapůjčení historické hasičské techniky , mažoretkám za kulturní vyplnění slavnostního programu , stejně jako hasičům z Dolního Bukovska za předvedenou ukázkou hašení historickou technikou.

Poté byli zasloužilí členové SDH Č. Rudolec a hasičské sbory přítomných hostů vyznamenáni pamětními medailemi se symbolem rudolecké obecní pečeti z roku 1749 ( osmilistá růže) a na všechny historické hasičské prapory přítomných hasičských sborů byly připnuty pamětní stuhy. Po občerstvení v kulturním domě, včetně čerstvého piva z nového zámeckého pivovaru, vystoupily mladí hudebníci LŠU Dačice a zbytek odpoledne již strávili účastníci oslav při tanci na parketu před Hasičskou zbrojnicí, kde jim hrála skupina Univesál, za krásného letního počasí.

Historickou i nejmodernější hasičskou techniku zapůjčili HZS J. Hradec. SDH Jirkov,SDH Cizkrajov. SDH Vnorovice, SDH SDH Budiškovice, SDH Dolní Bukovsko, FF Niederedlitz, FF Peigarten- Partnergemeinde Thaya, SDH Nová Bystřice, SDH Kunžak, SDH Slavonice).

Autor textu a fotek: pan Thuringer

Fotky dostupné zde.

 

 

Přiložené dokumenty: