KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Taška zdraví z Jižních Čech
Zpět

Taška zdraví z Jižních Čech

Přidáno 15. 8. 2012

TZ u příležitosti představení uceleného produktu „ Taška zdraví z Jižních Čech“,

Presscentrum Jihočeského kraje, 24. 8. 2012

 

Jihočeský kraj je velmi pravděpodobně jedním z nemnoha regionů v Evropě, které si zachovaly nejen vědomí sounáležitosti svých obyvatel, nýbrž i charakteristické rysy přírodní a kulturní svébytnosti. Jižní Čechy jako přírodní a kulturní oáza jsou již dobře zakotveny ve všeobecném povědomí jak u  nás tak v zahraničí.

V souladu s koncepcí rozvoje kraje probíhají již 8 rokem ve formě programu GEOMED ( geo-medicinské souvislosti)  cílevědomé snahy přidat k těmto položkám ještě pojem zdraví, a vytvořit tak triádu

Příroda- Kultura-Zdraví,

jako charakteristický jihočeský produkt .

Léčivá síla jihočeské přírody se materializuje  v mnoha přírodních produktech, zejména v peloidech ( rašelina a slatina) peloidních koncentrovaných výtažcích ( peloidní extrakty vodné a lihové) a v neposlední řadě i ve zdraví prospěšných chemických látkách rostlinného původu (fytochemika) přítomných zejména v borůvkách.

Pod záštitou hejtmana Jč kraje p. Mgr. Jiřího Zimoly  a za přímé účasti Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova vyústila léta trvající souběžná snaha pracovníků Městských slatinných lázní Třeboň, Zdravotně sociální fakulty Jihočeské university, Nemocnice České Budějovice a.s.,  a Jednota s.d. České Budějovice do jednoho hmatatelného uceleného produktu.

Je jím

Taška zdraví z Jižních Čech,

která obsahuje

-          Vodný koncentrovaný výtažek rašelinový ke koupelím

-          Pálenku s obsahem huminových pro rašelinu charakteristických látek

-          Čaj z borůvkových plodů a listů, s vysokým obsahem fytochemik ( polyfenoly)

 

Taška zdraví má být k užitku jak bezprostředně, využitím v ní obsažených položek, tak jako inspirace pro další zájem o jihočeské produkty.

 

Tuto tašku představujeme s radostí mediím i odborné a širší veřejnosti a přejeme  jí , po slavnostním křtu, plný zdar, hodně sil a dlouhý život.