KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka chce odbourat lobistické vlivy na chod kraje
Zpět

Starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka chce odbourat lobistické vlivy na chod kraje

Přidáno 19. 9. 2012
Ilustrační foto
 
 Pane starosto, kandidujete za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?

Žiji v tomto kraji stejně jako moje rodina a řada přátel. Jedině aktivním přístupem lze něco změnit v tom, co se nám tady a teď nelíbí. A já chci náš kraj změnit tak, aby se nám v něm všem žilo lépe. Pozice krajského zastupitele k tomu dává potřebnou možnost.

Co vidíte jako hlavní problém občanů Jihočeského kraje?

Problémy občanů Jihočeského kraje jsou v mnohém obdobné jako problémy občanů v jiných krajích, jen jsou implementovány na naše jihočeské reálie. Jedná se o problém dopravy (dostavba dálnice, rychlostních silnic a obchvatů), problém zdravotního zabezpečení (rušení nemocnic, optimalizace a rozsah zdravotnické péče a jednotlivých zdravotnických zařízení), zachování důstojného života obačanů na vesnici (souvisí se zachováním a financováním základních škol ale i středoškolského vzdělávání, zachování pošt...), nezaměstnanost...Specifickým problémem pak je NP Šumava a život v obcích v NP.

Co byste Vy osobně chtěl v krajském zastupitelstvu prosadit?

Používání zdravého selského rozumu při řešení problémů. Odbourání lobistických vlivů na chod kraje. Věcné hledání kompromisů při řešení problémů povýšit nad stranické a osobní zájmy.

Jaký je úkol KDU-ČSL na politické scéně?

Být slušný a tvůrčí , tolerantní a sjednocující element naší společnost , který  by  měl podporovat na jedné straně individuality, na druhé straně pomáhat slabým a těm, kteří si pomoc nemohou zajistit sami. Razantně by se měla KDU-ČSL vymezit vůči všem, kteří zneužívají  jakýchkoliv sociálních a jiných podpor a výhod. Jít osobním příkladem, což se nedá o všech (i vrcholných politicích KDU-ČSL) říci. Mám konkrétně na mysli např. p. Svobodu či Čunka.