KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka chce odbourat lobistické vlivy na chod kraje

Přidáno 19. 9. 2012

Pane starosto, kandidujete za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?

Žiji v tomto kraji stejně jako moje rodina a řada přátel. Jedině aktivním přístupem lze něco změnit v tom, co se nám tady a teď nelíbí. A já chci náš kraj změnit tak, aby se nám v něm všem žilo lépe. Pozice krajského zastupitele k tomu dává potřebnou možnost.

Co vidíte jako hlavní problém občanů Jihočeského kraje?

Problémy občanů Jihočeského kraje jsou v mnohém obdobné jako problémy občanů v jiných krajích, jen jsou implementovány na naše jihočeské reálie. Jedná se o problém dopravy (dostavba dálnice, rychlostních silnic a obchvatů), problém zdravotního zabezpečení (rušení nemocnic, optimalizace a rozsah zdravotnické péče a jednotlivých zdravotnických zařízení), zachování důstojného života obačanů na vesnici (souvisí se zachováním a financováním základních škol ale i středoškolského vzdělávání, zachování pošt...), nezaměstnanost...Specifickým problémem pak je NP Šumava a život v obcích v NP.

Co byste Vy osobně chtěl v krajském zastupitelstvu prosadit?

Používání zdravého selského rozumu při řešení problémů. Odbourání lobistických vlivů na chod kraje. Věcné hledání kompromisů při řešení problémů povýšit nad stranické a osobní zájmy.

Jaký je úkol KDU-ČSL na politické scéně?

Být slušný a tvůrčí , tolerantní a sjednocující element naší společnost , který  by  měl podporovat na jedné straně individuality, na druhé straně pomáhat slabým a těm, kteří si pomoc nemohou zajistit sami. Razantně by se měla KDU-ČSL vymezit vůči všem, kteří zneužívají  jakýchkoliv sociálních a jiných podpor a výhod. Jít osobním příkladem, což se nedá o všech (i vrcholných politicích KDU-ČSL) říci. Mám konkrétně na mysli např. p. Svobodu či Čunka.