KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Rozhovor s Šimonem Hellerem, mladým lidovcem, učitelem a cestovatelem
Zpět

Rozhovor s Šimonem Hellerem, mladým lidovcem, učitelem a cestovatelem

Přidáno 17. 9. 2012
Ilustrační foto
 
 Kandidujete za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?
Ke kandidatuře za KDU -ČSL mě vedla nutnost zapojit se jako občan do veřejného dění za situace, která není dobrá. Nebaví mě a nechci se dál dívat na špatný stav věcí a svým neaktivním jednáním ho nechávat zakonzervovat. Mladí lidé dnes navíc ztrácí zájem jak o politiku, tak obecně o věci veřejné, což je velká škoda. Svoji kandidaturou se mimo jiné snažím podpořit zájem mladých lidí o politiku.
Co vidíte jako hlavní problém občanů Jihočeského kraje?
Největší problém Jihočeského kraje je dle mého názoru klientelismus a korupce, obzvláště na úrovni kraje. Pokud se do vedení kraje budou dostávat stále stejní lidé, kteří kraj spravují tak, jak spravují, je vcelku jedno, jestli jsou z pravicových či levicových stran. Věřím ale, že pokud se do krajského zastupitelstva dostanou lidé slušní, budou posléze peníze jak na stavby a opravy silnic, nemocnice nebo sociální zařízení.  
Co byste Vy osobně chtěl v krajském zastupitelstvu prosadit?
Jako začínající učitel matematiky bych rád zastavil nesmyslné a nekoncepční slučování středních škol. Příkladem může být například sloučení gymnázia a učiliště v Kaplici. Úbytek žáků je třeba jednoznačně řešit. Ale koncepčně a s ohledem na trh práce. Navíc v kontextu podpory snižování počtu žáků ve třídách, což by logicky zvýšilo kvalitu našeho vzdělání a s tím i životní úrovně. Jsem přesvědčen, že investice do vzdělání by mělo být prioritou.
Jaký je úkol KDU-ČSL na politické scéně?
KDU - ČSL by se měla snažit prosazovat svůj volební program. Ne však za každou cenu. Tím myslím, že by měla spolupracovat pouze s demokratickými stranami a s lidmi, kteří nejsou spojováni s korupcí. V opačném případě by KDU - ČSL měla jít do opozice. V neposlední řadě by také měla jednoznačně zastávat křesťanské hodnoty v politice.