KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Rozhovor s Mgr. Pavlem Janštou, místostarostou Vodňan
Zpět

Rozhovor s Mgr. Pavlem Janštou, místostarostou Vodňan

Přidáno 19. 9. 2012
Ilustrační foto
 
Kandidujete za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?

Poté co jsem se navrátil ze zahraničních studií i cest, vím, že věci mohou fungovat i jinak, lépe. Chci, abychom nastartovali k lepšímu i náš kraj.

Co vidíte jako hlavní problém občanů Jihočeského kraje? 

Zásadní problém vidím v ne-komunikaci a ne-informovanosti. 

Podstatná politická rozhodnutí se často dělají bez patřičného informování veřejnosti, bez přizvání opravdových odborníků. Občan ani neví, jak reálně kraj funguje, "k čemu mu vůbec je". Zlepšíme-li tedy komunikaci ze strany politiků, stoupne i zájem občanů o správu věcí veřejných - tedy všeho, co se každého z nás denně a bezprostředně dotýká. V dalších volbách pak můžeme (ideálně) očekávat na kandidátkách nové a neokoukané tváře se zájmem a ideály. Politika (na všech úrovních) je potřebuje jako sůl!

Co byste Vy osobně chtěl v krajském zastupitelstvu prosadit?

Z předchozí odpovědi jasně vyplývá větší transparentnost a otevřenost. Pro mě speciálně (i vzhledem ke studiím v Drážďanech a Mnichově) je také výzvou zlepšení spolupráce s Rakouskem a Bavorskem. Jsou to naši sousedé a můžeme se výrazně více než dosud vzájemně obohacovat.

Jaký je úkol KDU-ČSL na politické scéně?

Vnímám ji jako stranu křesťanskou a demokratickou - v plných významech obou slov. Jak vnést hodnoty a zásady s oběma zásadními světonázory spojenými - to má být pro stranu i všechny její členy stálou výzvou a úkolem.