KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Rozhovor s Ing. Viktorem Blaščákem, starostou Vodňan

Rozhovor s Ing. Viktorem Blaščákem, starostou Vodňan

Přidáno 19. 9. 2012

Pane starosto, kandidujete za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?

Mám-li být upřímný, tak mě k tomu přimělo mé okolí, mí spolupracovníci, kteří mě požádali, abych dal v plén své mnohaleté zkušenosti ze správy věci veřejných i ve prospěch kraje.  Tak jsem zde!

Co vidíte jako hlavní problém občanů Jihočeského kraje?

Podle mne se do současné doby nepodařilo získat občany pro jejich kraj. Ukazuje to i jejich neúčast v krajských volbách, posledních voleb se zúčastnilo necelých 41 % oprávněných voličů. Mnozí chápou krajskou samosprávu pouze i jako zbytečný mezičlánek mezi Prahou a ostatními obcemi. O hlavních věcech, které  mají rozhodující vliv na rozvoj kraje, například dálnice, se stejně rozhoduje v Praze, kraj je v roli prosebníka!

Co byste Vy osobně chtěl v krajském zastupitelstvu prosadit?

Všichni politici před volbami slibují transparentnost a otevřenost. Jakmile jsou zvoleni, už o tomto slibu neví. Občané jsou otráveni a znechuceni kdejakým klientelismem a korupčními aférami. Chtěl bych prosazovat, jak to dělám ve Vodňanech, aby si všichni politici uvědomili, že jsou pouhými správci veřejných prostředků, které jsou všech a všem mají také sloužit, ne jen vybraným!

Jaký je úkol KDU-ČSL na politické scéně?

KDU-ČSL by se jednoznačně měla profilovat jako křesťanská a demokratická strana a k těmto filosofiím by se měla hrdě hlásit. Ať se nám to líbí nebo ne, tak i v dnešní době je to hlavní politický proud v Evropě, který se rozhodující měrou zasloužil o to, jak je Evropa vnímána v celosvětovém měřítku. Co nám může přinést naplňování křesťansko-demokratických ideí, můžeme vidět na příkladu  Německé spolkové republiky, která i v dnešní době, kdy se ve všech pádech skloňuje ekonomická krize, vykazuje ekonomický růst.