KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2012 Jen živý les může plnit všechny své funkce
Zpět

Jen živý les může plnit všechny své funkce

Přidáno 24. 9. 2012
Ilustrační foto
 
Pane inženýre, kandidujete za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí? 

Není mi lhostejné, v jakém prostředí vyrůstají naše děti, a jsem znechucen prorůstáním zločineckých aktivit do politiky. Je zřejmé, že se z ní vytrácejí křesťanské hodnoty, na kterých stojí naše kultura. Již od revoluce se na komunální úrovni zapojuji jako křesťanský demokrat v místech svého bydliště do služby spoluobčanům. Opakovaně jsem byl zvolen zastupitelem, ať už to bylo ve Zlaté Koruně, Přídolí nebo v Hluboké nad Vltavou. Chtěl bych své zkušenosti ze zastupitelské činnosti nabídnout všem Jihočechům.

Co vidíte jako hlavní problém občanů Jihočeského kraje?

Nejedná se o jeden problém, vidím jich hned několik. Dostavba dálnice D3, která zlepší dostupnost JK pro podnikatele i turisty, zvýší bezpečnost dopravy a odlehčí provozu ve městech na této trase, je zcela stěžejním cílem. Kraj musí v rámci svých kompetencí udělat vše pro uspíšení výstavby, která s sebou přinese pracovní příležitosti. Podpora zaměstnanosti je důležitým úkolem kraje. Dalším problémem je zachování dostupné zdravotní péče pro všechny Jihočechy. Současná síť nemocnic ve vlastnictví Kraje musí být zachována.

Co byste Vy osobně chtěl v krajském zastupitelstvu prosadit?

Toho je také hodně. O důležitosti dostavby dálnice jsem již hovořil, stejně jako o zachování sítě nemocnic. Důležité je také zajištění dopravní obslužnosti, zachování základních škol v malých obcích, kvalitní péče o seniory, podpora zemědělství a turistického ruchu. Ale především je třeba zprůhlednit krajem zadávané zakázky tak, aby nepadalo podezření o možné korupci či klientelismu.

Samostatnou kapitolou je řešení problémů v NP Šumava. Budu prosazovat, aby občané, kteří zde žijí, nebyli omezováni ve svých právech ani v kvalitě života. Případná omezení jim musí být státem kompenzována. Jen zelená Šumava  - živý les - může být zdrojem kyslíku, zadrží přívalové srážky, chrání proti erozi půdy a je domovem zvířat i lidí, kteří zde mohou najít práci i odpočinek.

Jaký je úkol KDU-ČSL na politické scéně?

KDU-ČSL je slovy Petra Pitharta stranou pro dolních deset milionů. V politice vždy působila jako stabilizátor. V levicových vládách chránila náš sociální stát před nástupem socialismu, v pravicových vládách zase před asociálními kroky. To je úkolem KDU-ČSL,  být řetězem, který drží velké psy zprava i zleva, aby svou politiku nezaháněli do extrémů.